Kees de Wit (74) overleden

19-06-2017 | Laatste update op 08-06 | |
Kees de Wit:  Mijn leven lang groenteboer geweest.  - Foto: G&F
Kees de Wit: Mijn leven lang groenteboer geweest. - Foto: G&F

Oud-topman van The Greenery Kees de Wit is vorige week na een kort ziekbed op 74-jarige leeftijd overleden.

De Wit trad in 2005 als interim topman aan bij The Greenery, na het snelle vertrek van Willem van Walt Meijer. Hij gaf eind 2005 het stokje over aan Philip Smits. En heeft daarna geen functies meer vervuld.

Het tienjarige contract dat The Greenery onder zijn leiding met supermarktketen Plus-retail sloot, zag De Wit bij zijn afscheid als hoogtepunt van zijn interim-periode. ”Het is een mooie uitsmijter”, stelde hij in het afscheidsinterview in Groenten & Fruit.

‘Ik ben operationeel en a-politiek’

Eind april 2005 ging het mis binnen de grootste Nederlandse afzetorganisatie voor groente en fruit. In de top van het bedrijf ontstond een conflict over het tempo en de uitvoering van het Strategisch Plan. Het leidde tot het vertrek van algemeen directeur Willem van Walt Meijer.

Kees de Wit volgde hem op. Het was niet zijn ambitie, maar er moest worden gehandeld. Hij had er geen spijt van. In hetzelfde afscheidsinterview: ”Ik heb van niks spijt. Ik ben soms wat kort voor de kar, maar ik ben vrij operationeel en ook vrij a-politiek. Vanaf 1998 heb ik een heel leerzame periode meegemaakt.”

Naar de toekomst toe vond De Wit dat er een mooie onderneming staat, met volop mogelijkheden. ”Het management kan deze klus prima klaren. Ik denk echt dat de onderneming er beter voor staat dan menigeen misschien denkt. We hebben in het verleden best schoonheidsfouten gemaakt. Daar moet je eerlijk in zijn. Maar je bent ook blikvanger en dan krijg je wel eens een kras over je neus. Ik denk dat 90% van de last van het verleden nu achter ons ligt. Financieel zul je daar voorlopig geen resultaat van zien, maar er komt een goede nieuwe man (Philip Smits, red.) die eruit kan halen wat erin zit.”

‘Fijnmazige distributie is ons vak’

Het contract met Plus-retail noemde hij een van de belangrijkste wapenfeiten. ”Het is een doorbraak en heel belangrijk dat we dat hebben bereikt. Fijnmazige distributie is ons vak. Daar zijn we sinds jaar en dag mee bezig. Er zijn er maar weinig die dat zo tot in de details beheersen. Dat hebben we ook in het verleden bewezen. Natuurlijk zijn we gewogen en vergeleken met andere partijen. Er wordt niet gekeken en beslist op de blauwe of bruine ogen van wie dan ook.”

Volgens De Wit essentieel: ”Naast het realiseren van hoge uitbetaalprijzen aan de telers is het onze taak om zo scherp mogelijk op de kosten te letten. De marges zijn flinterdun. Een gemiddelde onderneming in deze branche werkt met marges tussen de 0 en 2% voor belasting. Als je het goed doet, komt de klant vijf, zes, zeven keer in de week bij je terug. Die marge en de continuïteitvan leveren, daar is niets mis mee. Je hebt ook sectoren waar de marges 10 tot 20% zijn, maar die hebben geen leveringsfrequenties zoals wij die kennen in het vers.”

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Meer over


Beheer