Doorgaan naar artikel

Keep the doctor away

gezondheidsrisico's bestrijdingsmiddelen

Foto: Bart Nijs

Een Engels spreekwoord luidt ‘an apple a day keeps the doctor away’.

Het is alleen de vraag of dat ook voor de teler geldt. Het telen van appels lijkt namelijk niet zonder gezondheidsrisico’s. Er komen meer en meer geluiden dat de bestrijdingsmiddelen die in de agrarische sector gebruikt worden in verband gebracht worden met negatieve gezondheidseffecten. In onder meer Frankrijk en Australië wordt al een verband gelegd tussen de ziekte van Parkinson en gebieden waar veel pesticiden worden gebruikt. Ook hartritmestoornissen en kinderleukemie worden veelvuldig genoemd als het gaat om risico bij bestrijdingsmiddelen.

De angst om zonder bestrijdingsmiddelen te moeten telen, is blijkbaar hoger dan de angst dat je neurologisch systeem kapotgaat

Het wordt in de agrarische sector vaak afgedaan als onzin … ‘want het zijn toch goed onderzochte en vooral veilige middelen’. Tot deze week het nieuws naar buiten kwam dat fabrikanten bewust bij studies de neurotoxische effecten van bestrijdingsmiddelen hebben achtergehouden. Het is om woedend van te worden dat een fabrikant zo zijn klanten belazert. In veel situaties zou het tot klachten leiden, maar de agrarische sector lijkt zijn lot gelaten te ondergaan. De angst om zonder bestrijdingsmiddelen te moeten telen, is blijkbaar hoger dan de angst dat je neurologisch systeem kapotgaat. Of dat van je gezin. Als psycholoog zie ik hoe een licht neurologisch probleem als concentratieproblemen al voor veel problemen kan zorgen. Laat staan een afschuwelijke ziekte als Parkinson.

Eerlijke informatie

De studies naar het effect zijn ingewikkeld. Het feit dat een fabrikant willens en wetens informatie achterhoudt is misdadig. Dat de agrarische sector zwijgt, is onbegrijpelijk. Je bent de grootste klant. Je mag eisen dat je eerlijke informatie krijgt en als je die niet krijgt, is het minste wat je kan doen, de dader eeuwige jeuk wensen op dat ene plekje op je rug waar je niet bij kan.

Delen

Image
Geertje Lamboo

psycholoog en fruittelersvrouw

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin