Doorgaan naar artikel

KCB-certificaat geen bewijs voor versheid exportvracht

Bij een geschil over de kwaliteit van een partij fruit op het moment van export is een KCB-certificaat niet doorslaggevend.

Dat blijkt uit een handelszaak voor de Rechtbank Rotterdam. De ontvanger van de partij fruit (in Turkije) schrok van de kwaliteit en moest deze vernietigen. In deze handelszaak eist de ontvanger de koopsom terug van de Nederlandse verkoper plus kosten voor transport en vernietiging. Daarvoor moet de koopovereenkomst worden ontbonden. De rechter wijst deze eis toe.

Certificaat geen bewijs versheid

De koper heeft een rapport overhandigd waarin de partij is gekeurd voorafgaand aan het transport. Dat transport is door de koper zelf geregeld. Dat rapport vindt de rechter een betere indicatie voor de kwaliteit van de partij fruit dan een KCB-certificaat. Dat certificaat is vooral gericht op fytosanitaire eisen en kan niet dienen als bewijs voor de juiste kwaliteit op moment van verzending. De exporteur wijst ook op de onjuiste temperatuur tijdens het transport van de lading ananas, maar de ontvanger weerlegt dat ook. De partij had eindbestemming Oezbekistan, maar is vernietigd in Irak.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin