Kassencluster stort zich op ‘vertical’

23-09 | |
Bladgewassen gaan verticaal de hoogte in.  - Foto's: Ton van der Scheer
Bladgewassen gaan verticaal de hoogte in. - Foto's: Ton van der Scheer

Dutch Greenhouse Delta (DGD) profileert zich behalve op kassen ook op indoor farming. “We hebben er de partners voor in huis”, aldus de netwerkorganisatie, vooral bekend van de glastuinbouw.

In een recent gepubliceerd artikel laat DGD lichtbedrijf Signify en zaadbedrijf BASF aan het woord over hun expertise op het gebied van indoor en vertical farming. De Eindhovense lampenfabrikant levert het licht in tal van daglichtloze groentekwekerijen in heel de wereld. En de groentezaadveredelaar met hoofdkantoor in het Limburgse Nunhem veredelt rassen, die het speciaal goed doen onder leds en in het specifieke klimaat van een dichte teeltcel. Hoe bepaalde lichtrecepten bovendien inwerken op smaak en kwaliteit van de rijpende gewassen en vruchten, daar weten de twee bedrijven elkaar in te vinden.

‘Wij zijn deuropener’

“Beide bedrijven zijn partner van Dutch Greenhouse Delta”, zegt Patricia Haverkamp van Dutch Greenhouse Delta. “Hoe Nederlandse tuinbouwpartijen internationaal de vleugels kunnen uitslaan, ook als het gaat om indoor farming projecten, is deels afhankelijk van welke deuren er opengaan op overheidsniveau. Wij zijn zo’n ‘deuropener’.”

Lees verder onder foto

Ook vruchtgroenten kunnen 'indoor' zonder daglicht.
Ook vruchtgroenten kunnen 'indoor' zonder daglicht.

Netwerk met overheden

Vooral op markten in China, India en de Golfregio is een zakelijk én diplomatiek netwerk met toegang tot allerlei overheden van belang. “De wereld kent onze expertise op het gebied van glastuinbouw. Maar ook op de snel groeiende markt van indoor farming willen en kunnen we een rol spelen. Behalve BASF en Signify zijn bijvoorbeeld Priva en Certhon partners binnen Dutch Greenhouse Delta met jarenlange ervaring op dit terrein.”

Mee naar Saoedi-Arabië

Voor dit zich nog ontwikkelende beleidsterrein staat Dutch Greenhouse Delta open voor nieuwe partners. Haverkamp snapt wel dat er een drempel is. De genoemde bedrijven kunnen makkelijker de financiële bijdrage betalen. Maar kleinere start-ups en scale-ups in indoor farming kunnen zich ook opgeven als ‘partner in business’. “Dan kunnen ze toch ook profiteren van publiek-private samenwerkingen via RVO en meedoen met handelsmissies en internationale beurzen. Een bedrijf als Arthechno gaat op die manier binnenkort mee naar Saoedi-Arabië.”

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer