Kassenbouwer Atrium Agri consolideert tot één bedrijf

27-12-2021 | Laatste update op 13-05 | |
Kassenbouw door Havecon, een van de bedrijven binnen Atrium Agri. - Foto: Gerard Boonekamp
Kassenbouw door Havecon, een van de bedrijven binnen Atrium Agri. - Foto: Gerard Boonekamp

Atrium Agri gaat het nieuwe jaar in als het grootste bedrijf in kassenbouw en glastuinbouwtechniek.

Als tuinbouwconsortium maakte Atrium Agri de laatste twee jaar naam met een serie samenwerkingen, partnerschappen en investeringen. Kassenbouwbedrijven VB Group, Havecon, Bom Group en CambridgeHOK, techniekbedrijf PB Tech en de VEK Adviesgroep vormden de kern van de bedrijvengroep. Elk bedrijf werd nog wel geacht afzonderlijk op eigen benen te staan en winst te maken. Met een gezamenlijke benadering van de snel groeiende markt voor bedekte teelt wereldwijd zou dat echter makkelijker zijn.

Nieuwe partners en investeringen

Het afgelopen jaar groeiden de ondernemers in het consortium steeds dichter naar elkaar toe. Gezamenlijk zetten ze in augustus hun handtekening onder het contract met de nieuwe partner JB Hydroponics. Ook kocht het consortium het in 2018 aan de Amsterdamse agrarische investeringsmaatschappij Victus verkochte meerderheidsaandeel in PB Tec terug. Meest recente wapenfeit was de gezamenlijke investering van Atrium Agri in tuinbouwtech start-up Agridata Innovations (voorheen Applied Drones Innovations). Ook is er een samenwerking aangegaan met ACS Buildings voor exclusief gebruik van het Baopt klimaatsysteem in de glastuinbouw.

Familiebedrijven in holding geschoven

De volgende logische stap in de strategie van Atrium Agri was het laten opgaan van de onderliggende zelfstandige familiebedrijven in de holding, inclusief alle buitenlandse dochterbedrijven. Het levert een bedrijf op met 400 medewerkers en een jaaromzet van € 400 miljoen.

‘Ieders belangen gelijk’

Alleen VEK houdt een minderheidsaandeel van 49% in eigen hand. Alle zeven partnerbedrijven blijven ook in het nieuwe jaar overigens gewoon onder de eigen naam actief op de markt, benadrukt Koen Brabander. Hij is een van de drie founding fathers van Atrium Agri en blijft dus ook zelf ‘zijn’ PB Tec leiden. “Het enige verschil is dat de belangen van de bedrijven onder Atrium Agri nu volledig gelijk zijn. Nieuw is dat er een eigen ceo en cfo zijn aangesteld voor de koepel Atrium Agri om dat gezamenlijke belang te managen.”

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur


Beheer