‘Kassen niet op slot na schrappen glasgebied’

27-10-2017 | Laatste update op 25-07 | |
Woningen tussen kassen in het Westland - Foto: Ton van der Scheer
Woningen tussen kassen in het Westland - Foto: Ton van der Scheer

Met het verdwijnen van het lege glastuinbouwgebied in Binnenmaas moeten glastuinbouwbedrijven in de Hoekse Waard niet op slot komen te staan.

Daarvoor waarschuwt de SGP in de provincie Zuid-Holland. Provinciale Statenlid Henk van Dieren stelde dat bij de behandeling van de herontwikkelingsplannen van een voormalig Suiker Unie-terrein, woensdag 25 oktober.

Zonnepark

Een ingetekend glasgebied wordt straks bebouwd met een zonnepark en andere bedrijven. Interesse voor het gebied vanuit de glastuinbouw van bedrijven uit het Zuid-Hollandse eiland bleef uit. Die mogen nu niet de dupe zijn van het verdwijnen van dit verplaatsingsgebied. “Ik vraag de provincie wel enige coulance op te brengen, als solitaire bedrijven in de Hoeksche Waard nu uitbreidingsplannen hebben. We bouwen nu geen grote glastuinbouwbedrijven en ik kan me voorstellen dat we het verlies aan glastuinbouwruimte niet compenseren, maar ik vroeg coulance van de provincie.”

Uitplaatsen

De opmerking van Van Dieren lokte een reactie uit van GroenLinks die tegen coulance is voor uitbreiding van glastuinbouwbedrijven in het buitengebied. “Gaan we ook coulance opbrengen als er uitbreiding voor natuur nodig is en we bedrijven gaan uitplaatsen?” Volgens verantwoordelijk gedeputeerde Adri Bom-Lenstra kan geen sprake zijn van compensatie van het verloren glastuinbouwgebied in de gemeente Binnenmaas.

Of glastuinbouwbedrijven coulant worden behandeld bij uitbreidingsplannen, liet ze in het midden. “Het is vaak een maatwerkaanpak die we hebben. Het is een optelsom van plussen en minnen die een dikke plus kan opleveren.” Ze vroeg aan de SGP informatie over uitbreidingsplannen van bedrijven in de Hoekse Waard. Die informatie heeft die partij.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer