Doorgaan naar artikel

Kassen Erica krijgen eigen ‘ondiepe’ aardwarmtebron

Kleinere aardwarmtebronnen bij kassen in gebied Erica. Foto: ANP

Kleinere aardwarmtebronnen bij kassen in gebied Erica. Foto: ANP

Er komen ondiepe aardwarmtebronnen op 25 locaties in het glastuinbouwgebied bij Erica. Boringen kosten € 1 tot 2 miljoen.

Geothermie Groep Nederland (GGN) verwacht over een jaar te kunnen starten met de boring en aanleg van de eerste 5 installaties van een LUC-techniek (low unit cost). Dat is een aardwarmte-installatie die tot circa 1650 meter gaat, met een thermisch vermogen van tot 2,0 MW. Dat is genoeg voor de verwarming van 800 huizen. Een conventionele aardwarmteboring kost € 15 tot 20 miljoen en kan grofweg het tienvoudige aan capaciteit leveren.

Voorzitter André Mol van GGN stelt in een bericht op RTVDrenthe dat per doublet 1 tot 2 megawatt aan vermogen kan worden gewonnen. Dat is hetzelfde als een miljoen kuub aardgas, vergelijkbaar met de hoeveelheid aardas dat ruim 800 huishoudens jaarlijks verbruiken.

Volgens GGN kan de warmte tegen kostprijs gewonnen worden. GGN kon dat niet toelichten, maar in een eerdere presentatie sprak GGN over € 5 per GJ. De installaties kunnen vanwege hun omvang dichtbij de glastuinbouwbedrijven geplaatst worden. Hierdoor gaat er minder warmte verloren.

Toestemming

In maart werd al bekend dat het ministerie van Economische Zaken toestemming geeft aan de provincie Drenthe en de gemeente Emmen om de winningsvergunning aardwarmte Erica over te dragen aan de Geothermie Groep Nederland (GGN). Dat was een belangrijke stap om deze nieuwe aardwarmtevorm te ontwikkelen op een glastuinbouwbedrijf in Erica. Het systeem heeft potentie voor solitaire glastuinbouwbedrijven.

Grondlagen anders aangeboord

Met dat uitgedachte systeem Low Unit Cost-systemen (LUC) worden grondlagen op een andere manier aangeboord. Niet met 2 buizen naast elkaar maar met een membraanbuis. Daarvan liggen er twee naast elkaar in de grond, wat over een breed gebied een langzame flow van water van koud naar warm geeft. Er zitten ook indirecte voordelen aan het systeem. De lagere druk en lage vloeistofsnelheden verminderen de kans op trillingen en slijtage, stellen de ontwikkelaars in een recente presentatie.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin