Doorgaan naar artikel

Kasontvochtiging met koeltoren

Novarbo presenteert een nieuw systeem om met relatief weinig energie kaslucht te ontvochtigen.

De Finse leverancier lanceerde eerder al het idee van watergordijnen tussen het gewas, om daarmee warme kaslucht te laten condenseren, om de lucht zo efficiënt te ontvochtigen en te koelen. Al dat open water tussen het gewas was echter niet echt praktisch. Daarom is het systeem nu aangepast. Op de Horti Fair werd de HumidAway gepresenteerd.

 

Watergordijn

Naar keus worden net binnen of buiten de gevel worden ongeveer 25 grote verticale kokers per hectare geplaatst, waar bovenin water uit sproeiers komt. Dit door de buitenlucht gekoelde circulerende water valt binnen die koker als een watergordijn ongeveer 3 meter naar beneden. De uit de kas aangezogen lucht wordt hier langs geleid, waarbij condensatie en ontvochtiging plaats vindt.

 

Luchtslurven

De gekoelde kaslucht wordt via luchtslurven onder teeltgoten weer in de kas gebracht. Het systeem is echter primair ontworpen voor ontvochtiging op basis van simpele natuurkundige principes, en niet in eerste instantie bedoeld voor kaskoeling. Luchtramen zijn lager dicht te houden, waardoor CO2-concentraties op een hoger niveau blijven.

 

Water onttrekken

Hoe warmer de kaslucht en hoe koeler het water, hoe sterker de ontvochtiging. Zo kan er bij koel water en 28 graden Celsius kastemperatuur in 20 uur tijd bijvoorbeeld  zo’n 4.000 liter water per hectare uit de kaslucht gehaald worden. Het energiegebruik is gering. Een koelunit voor ongeveer 400 m2 vraagt minder dan een kW aan stroom.

Novarbo verwacht dat zijn systeem goed valt te integreren met concepten van andere leveranciers met buitenluchtaanzuiging.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin