Doorgaan naar artikel

KAS steeds goedkoper in markt zonder notering

KAS heeft geen notering, maar prijzen zakken wel degelijk. Zowel de handel als de afnemer neemt geen positie in. Dat is ook een risico.

De kunstmesthandel stelt op dit moment bar weinig voor. Er zijn nauwelijks kopers op de markt. Zowel de handel als de afnemer houdt de kaarten tegen de borst. Er is ook al wekenlang geen KAS-notering meer. De voorzichtigheid is niet zonder reden, want de kunstmestmarkt is duidelijk een dalende markt.

Eind december – toen KAS nog wél een notering had – was de prijs € 87,30 per 100 kilo (bron: groothandel Triferto). Marktprijzen liggen een maand later krap € 30 lager. Niet dat daar veel zaken voor worden gedaan, maar de tendens is duidelijk. Prijzen liggen nu zelfs lager dan vorig jaar rond deze tijd. Toen werd € 63,80 voor KAS betaald.

Ureumprijs daalt

Op de wereldmarkt is de dalende ureumprijs hier onder meer debet aan. Maar het is vooral de steeds verder dalende gasprijs die effect heeft op de kunstmestprijzen. Gas voor het eerstkomende kwartaal noteerde eind januari nog maar € 0,59 per kuub. Ter vergelijking: dat was begin december € 1,51 per kuub en begin januari € 0,77 per kuub. Gas is inmiddels € 0,30 per kuub goedkoper dan vorig jaar rond deze tijd (bron: TradeGas).

Het verbaast dan ook niet dat niemand in de keten haast heeft om KAS te kopen. Boeren die gewacht hebben, lijken in deze dalende markt een voordeel te hebben. Er is echter een risico. Ook handelaren leggen in zo’n markt liever niet te grote voorraden aan en levertijden kunnen met een krappe logistiek straks een uitdaging zijn. Niettemin, KAS wordt goedkoper.

Kaliprijzen blijven gelijk

De kaliprijzen bleven deze maand gelijk. Kali noteert nog altijd € 85,10 per 100 kilo. Dat is € 30 meer dan vorig jaar betaald werd. Ondanks de stabiele prijzen staat de kalimarkt wel licht onder druk. Het aanbod is niet eens heel groot, maar de vraag is nog kleiner. Op termijn wordt ook kali goedkoper.

De fosfaatmarkt is eveneens een stabiele markt. Sterker: tripel superfosfaat noteert al sinds september 2022 ongewijzigd: € 102,10 per 100 kilo; vier tientjes meer dan vorig jaar.

Prognose: dalende markt.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin