Doorgaan naar artikel

KAS-prijzen liggen hoger in augustus

Foto: Ronald Hissink premium

Foto: Ronald Hissink

De kunstmestmarkt laat een wat wisselend beeld zien. KAS is duurder geworden, kali daalde flink in prijs.

De kunstmestmarkt werd begin deze maand weer een beetje opgeschrikt. KAS had in juni al de bodem van de markt bereikt en bleef wekenlang net iets onder de € 30,00 per 100 kilo hangen. Begin augustus kwam er echter opeens € 4,50 bij de prijs op. Stikstofhoudende kunstmest noteerde vorige week € 34,30 per 100 kilo en deze week blijft die prijs gelijk. Dat is overigens nog altijd aanzienlijk minder dan vorig jaar. Toen werd € 77,30 per 100 kg voor KAS betaald. Dat blijkt uit cijfers van groothandel Triferto.

Ontwikkeling van mondiale ureumprijzen

De oorzaak van de gestegen KAS-prijs ligt voor een groot gedeelte in de ontwikkeling van de mondiale ureumprijzen. De vraag naar ureum blijft gestaag toenemen en daardoor gaan de prijzen omhoog. Dat heeft ook z’n effect op KAS. Wat ook meespeelt, is dat de kunstmestfabrieken tot oktober redelijk verkocht hebben. Het KAS-aanbod is hierdoor nu klein. De vraag is ondertussen solide, maar net iets groter dan het aanbod. Of die lichte disbalans op de markt aanhoudt, is de vraag. Naar verwachting blijven de KAS-prijzen relatief gelijk, er komt wellicht iets bij de prijs op. De gasprijs lijkt in ieder geval een beperkt effect op de kunstmestprijzen te hebben. Gas noteert al wekenlang vrij stabiel, rond de € 0,45 per kuub (bron: TradeGas).

Einde prijsdaling nog niet in zicht

De kalimarkt blijft ondertussen een sterk dalende markt. Deze week blijft de kaliprijs weliswaar gelijk, maar vorige week ging er in een klap € 9,50 van de notering af. Kali noteert zodoende nog € 45,60 per 100 kilo. Ter vergelijking: vorig jaar werd € 84,10 betaald. Het einde van de prijsdaling lijkt bovendien nog niet in zicht. De Europese kaliprijzen liggen te hoog in vergelijking met die in de rest van de wereld. Prijsdruk is er ook op de fosfaatmarkt, al is die veel minder extreem. De vraag is wat kleiner dan het aanbod. Vorige week ging er € 2,50 van de notering af en deze week blijven de prijzen gelijk. Tripel superfosfaat noteert € 65,60 per 100 kg; € 22,50 minder dan vorig jaar.

Prognose: KAS stabiel, misschien iets duurder

Bekijk meer

Delen

Image
Theo Brummelaar

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin