Doorgaan naar artikel

KAS-prijs torenhoog en in één maand verdubbeld

De KAS-markt heeft na een maand een nieuw evenwicht gevonden. Duurder gas is ingeprijsd.

De kunstmestmarkt was een kleine maand ongewis. Kunstmestfabrieken hadden veel last van de extreem gestegen gasprijs en daardoor was er weinig duidelijkheid over prijzen en beschikbaarheid van KAS (kalkammonsalpeter). Die duidelijkheid is er begin november gekomen en valt voor boeren flink tegen. De KAS-prijs is in vier weken tijd bijna verdubbeld: € 60,30 per 100 kg (bron: groothandel Triferto). KAS is nu bijna drie keer zo duur als vorig jaar rond deze tijd.

Er is eigenlijk maar één oorzaak voor deze extreme notering: de geëxplodeerde gasprijs van dit najaar is nu ingeprijsd. Dit komt nog eens bovenop het feit dat de KAS-markt toch al een pure verkopersmarkt is. De voorraden zijn krap en mondiaal is de vraag gewoon erg goed. Dat heeft uiteraard ook met de hoge prijzen voor granen, mais en soja te maken. Daarbij zijn alternatieven als ureum en urean ook fors aan de prijs. Het zijn allemaal factoren die de prijs eerder omhoog dan omlaag duwen. Al lijkt in deze extreme markt op dit moment niks onmogelijk meer met KAS.

Gasprijs toont lichte daling

Klein lichtpuntje is dat de gasprijs sinds de piek in oktober weer wat aan het dalen is. Al zijn kunstmestfabrikanten in deze voor hen gunstige markt bepaald niet genoodzaakt om dat in hun prijs door te berekenen.