Kas op zonnewarmte en insectdodende drones

11-02-2019 | Laatste update op 31-08 | |
Foto: Solho
Foto: Solho

Nederlandse kassen op zonne-energie en insectendodende drones zoeken een internationaal publiek.

Nederland was hofleverancier op de eerste start-up dag van Fruit Logistica, afgelopen vrijdag. 4 van de 20 start-ups, jonge bedrijven met nieuwe technieken, kwamen uit Nederland. Ook Duitsland en Israël waren met 3 bedrijven goed vertegenwoordigd.

Zonnevelden om kas

Het Nederlandse bedrijf Solho heeft met haar SPRHOUT-model kassen die volledig op zonne-energie verwarmd worden. Met 2 hectare zonnecollectoren is de verwarming mogelijk van 5 hectare kassen. Het systeem is geschikt voor warme gebieden en lijkt op het Sundrop-concept waarmee in Australië ervaring is opgedaan in aardbeien. In december werd in Frankrijk een locatie opgeleverd voor fruitteelt.

Insectendodende drone

Het Nederlandse bedrijf PATS toonde de minidrones die in kassen insecten determineren en doden. Dat maakt vroegtijdige vaststelling mogelijk en bestrijding zonder middelen.

Foto: Pats Indoor Drone Solutions

Foto: Pats Indoor Drone Solutions

PATS is ontstaan uit onderzoek van de TU Delft en via Delft Enterprises verworden tot een bedrijf en kan onder andere Tuta Absoluta bestrijden. In 2017 testten de Nederlandse onderzoekers al op teeltbedrijven. Nu is het bedrijf klaar voor de internationale markt en mogelijk uitbreiding naar vollegrondsgroenteteelten. PATS en Solho zijn overigens beide gelieerd aan de TU Delft.

Ook op gebied van data had Nederland met Foodinsights een deelnemer aan de start-up bijeenkomst.

10.000 stuks per uur

Opvallend was het Israelische concept FFRobotics dat tot wel 10.000 stuks fruit plukt uur met 6 plukarmen. Het bedrijf claimt dat de plukrobot is aan te passen aan verschillende teelten en daardoor het hele seizoen kan worden ingezet.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer