Doorgaan naar artikel

KAS kan voorzichtig iets in prijs dalen

KAS

KAS-prijs voor het eerst in tijden iets gaan zakken. - Foto: Canva

Gas en ammoniak worden goedkoper en de kunstmestmarkt is een afwachtende markt geworden.

De kunstmestmarkt is wat meer tot rust gekomen. De prijzen bleven de laatste weken gelijk. KAS noteert € 87,30 per 100 kilo. Dat is wel bijna drie keer zoveel als een jaar geleden (bron: groothandel Triferto).

De relatieve rust past bij de periode van het jaar. Toch speelt vooral de dalende gasprijs een rol. Eind augustus piekte die op het hoogste niveau van dit jaar: € 312 per kuub gas voor het eerstkomende kwartaal. Medio september was de gasprijs € 233 per kuub. Begin oktober noteerde gas € 173 per kuub (bron: TradeGas). Daarmee is gas nog altijd bijna twee keer zo duur als een jaar geleden, maar de extremen zijn er voor nu even uit.

Lees verder onder de grafiek

Naast gas daalt prijs ureum

Naast gas daalt de ammoniakprijs ook en werd ureum eveneens goedkoper. Er zijn grote ureumtenders, maar er wordt weinig gekocht. In Noordwest-Europa wordt ondertussen nog steeds weinig kunstmest geproduceerd. De fabrieken benutten hun capaciteit niet.

Prijs KAS kan gaan zakken

Toch kan de KAS-prijs voor het eerst in tijden iets gaan zakken. Het krappe aanbod ten spijt. De handel anticipeert door de dalende gasprijzen op lagere prijzen en koopt nu niet. Deze maand zal dat misschien nog geen effect hebben, maar begin november kan KAS wat in prijs gaan dalen.

Markt kali

De kalimarkt is de laatste weken ook niet in beweging te krijgen. De prijzen blijven steken op een niveau van € 87,60 per 100 kilo. Ter vergelijking: een jaar geleden werd voor kali € 45,60 per 100 kilo betaald. Door de hoge prijzen is op de mondiale markt vraaguitval ontstaan. Dat marktbeeld is afgelopen maand niet veranderd. In Zuid-Amerika loopt de handel nog wel door, maar fors minder dan voorheen. Vraag en aanbod zijn daardoor nu redelijk in balans en dat lijkt de komende weken zo te blijven.

Tripel superfosfaat

De markt voor tripel superfosfaat is ook stabiel. Deze meststof noteert opnieuw € 102,10 per 100 kilo. Het prijsverschil ten opzichte van oktober 2021 is enorm. Toen werd slechts € 52,60 per 100 kilo betaald.

Prognose: KAS eerst stabiel, daarna iets goedkoper.

Beheer
WP Admin