Doorgaan naar artikel

KAS en vooral kali dalen verder in prijs

KAS-prijs daalt premium

Foto: Jan Willem Schouten

De kunstmestmarkt heeft de bodem nog steeds niet helemaal bereikt. KAS zit nu op het niveau van twee jaar geleden.

Na een periode van wat stabielere prijzen wordt kunstmest nu toch weer goedkoper. Er gaat deze week € 2,00 van de KAS-prijs af: € 29,80 per 100 kilo. Het contrast met vorig jaar juni is groot. Toen werd € 64,80 voor stikstofhoudende kunstmest betaald. KAS zit voor het eerst weer op het niveau van 2021. Dat blijkt uit cijfers van groothandel Triferto.

De nieuwe prijsdaling lijkt enigszins opmerkelijk, omdat de gasprijs juist weer voorzichtig aan het stijgen is. De gasprijs voor het eerstvolgende kwartaal liep bij TradeGas deze maand op van € 0,25 tot € 0,41 per kuub. De belangrijkste reden van de KAS-prijsdaling is dat veel handelaren vertrouwen missen na een jaar waarin kunstmest heel veel geld gekost heeft.

Iedereen is voorzichtig. Daarbij draaien kunstmestproducenten alweer voor het nieuwe seizoen en is er nu praktisch geen kunstmestverbruik. Die disbalans zorgt ervoor dat prijzen in eerste instantie nog iets verder kunnen gaan dalen. Daarna is het wachten op de nieuwe seizoensprijzen.

Op de kalimarkt bleven de prijzen een paar weken gelijk, maar dat was een papieren werkelijkheid. De markt staat al langere tijd onder druk en dat vertaalt zich grofweg maandelijks in een forse prijsdaling. In week 25 is dat niet anders. Dit keer gaat er plots € 7,50 van de notering af. Kali noteert zodoende € 55,10 per 100 kilo. Dat is maar liefst € 30,00 minder dan aan het begin van dit jaar. De prijsdaling op de kalimarkt is bovendien nog lang niet voorbij. De Europese kaliprijzen liggen hoog, in vergelijking met de rest van de wereld. De grens van € 50,00 zal op niet al te lange termijn worden doorbroken.

De fosfaatprijzen zitten eveneens in de min. Deze week gaat er € 5,00 van de prijs af. Tripelsuperfosfaat noteert nu € 68,10 per 100 kilo. Ten opzichte van begin dit jaar is er al bijna € 35,00 van de fosfaatprijs afgegaan. Vraag en aanbod lopen te ver uit elkaar en ook hier kunnen de prijzen de komende weken verder dalen.

Prognose: dalende markt.

Bekijk meer

Delen

Image
Theo Brummelaar

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin