KAS duurder, kalimarkt zit tegen plafond aan

Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

Het is voorzichtigheid troef op de kunstmestmarkt. Maar door het krappe aanbod stijgen prijzen toch weer.

De kunstmestmarkt blijft lastig te doorgronden en de onzekerheid is onverminderd groot. Dat heeft vooral met de grilligheid van de gasmarkt te maken. Gasprijzen zijn zeer hoog en fluctueren enorm. TradeGas noteerde medio juni nog € 85 per kuub voor het eerstvolgende kwartaal. Inmiddels is dat alweer opgelopen tot bijna € 220 per kuub. Ter vergelijking: vorig jaar was dit € 45 per kuub.

Voorzichtigheid troef

De hoge gasprijs is zeer bepalend voor de KAS-prijs die deze week, na een korte periode van prijsstabilisatie, weer omhoog gaat. KAS noteert nu € 2 hoger: € 77,30 per 100 kilo, aldus groothandel Triferto. Dit zegt veel over het aanbod, want de vraag vanuit de handel en van boeren is erg beperkt. Het is voorzichtigheid troef op de kunstmestmarkt. Door de krappe voorraden en de gestegen productiekosten vanwege de hoge gasprijs lijkt het einde van de KAS-prijsstijging echter nog niet in zicht.

Kalimarkt

Op de kalimarkt lijkt de situatie juist wel iets veranderd. Daar stegen de prijzen tot eind juli flink door. Sindsdien bleef de kaliprijs steken op een niveau van € 84,10 per 100 kilo. Ter vergelijking: vorig jaar werd nog € 35,60 per 100 kilo betaald. Al gingen de prijzen vanaf dat moment hard omhoog.

Plafond

Handelaren merken nu op dat de internationale kalimarkt zijn plafond nu toch echt wel zo’n beetje bereikt heeft. Het beperkte aanbod, de hoge akkerbouwprijzen en een forse Zuid-Amerikaanse vraag stuwden de kalimarkt lange tijd. Echter, in Zuid-Amerika lijkt de grens bij de huidige prijzen bereikt te zijn. De vraag neemt er af waardoor kali vooralsnog niet verder in prijs stijgt.

Fosfaatmarkt

Voor de fosfaatmarkt geldt min of meer hetzelfde, al is dat deze week niet terug te zien in de notering. Tripel superfosfaat wordt zelfs € 4 duurder en komt zo uit op € 88,10 per 100 kilo. Toch geldt ook hier dat de piek langzamerhand bereikt is. De vraag neemt af en raakt meer in evenwicht met het aanbod. Stabiele prijzen liggen in het verschiet.

Prognose: KAS iets duurder, prijs kali stabiel

Brummelaar
Theo Brummelaar freelance redacteur
Meer over

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer