Doorgaan naar artikel

‘Kappen met kunstmest’

Gezond bodemleven is belangrijk. Maar hoe je dat voor elkaar krijgt, dat wilde Pius Floris van PHC toch nog eens in 10 minuten overzichtelijk in beeld brengen. Voor telers én voor beleidsmakers.

Wie zich in Nederland wat intensiever verdiept in bodemvruchtbaarheid, die kent de naam Pius Floris. En die weet dat deze onvermoeibare voorvechter van de bodem als levend organisme een broertje dood heeft aan kunstmest.

Zijn verhaal over de vicieuze cirkel van het gebruik van kunstmest dat onvermijdelijk leidt tot afhankelijkheid van gewasbeschermingmiddelen heeft zijn bedrijf Plant Health Cure sinds deze week nog eens handzaam verteld en in beeld gebracht. De film ‘Grond is een levend organisme’ zou zelfs een heuse perspremière beleven in Amsterdam bij de Cinemeta Studio.

Weerbare plant is ín

Die première ging helaas niet door, maar het maakte natuurlijk wél net dat beetje extra nieuwsgierig. Dus naar de website en alsnog de film bekeken. En ja: mooi gemaakt en goed en helder verteld. Met als kernachtige samenvatting (in mijn woorden): kappen met kunstmest.

Maar of de professionele boer en tuinder daar door deze film nu daadwerkelijk een paar procentjes serieuzer over na zal gaan denken… Misschien ook wel. Planten weerbaarder maken – voorheen vooral een biologisch stokpaardje – is de laatste jaren bon ton in de gangbare sectoren.

Minder diep ploegen

Maar hóé je planten en bomen dan steviger in hun schoenen kunt laten staan tegen ziekmakers, daar geeft de film toch vast wat tips. Minder diep ploegen met minder zwaar materieel, bijvoorbeeld. Zodat de oude wortelkanalen door nieuwe plantjes gebruikt kunnen worden. Klinkt logisch, toch? Maar vooral: stoppen met de plant afhankelijk te maken van dat door mensenhanden gefabriceerde en toegediende shot kunstmest.

Dat drijft een wig tussen die plant en de bevriende bacteriën en schimmels. Dat bodemleven trekt zich terug en sterft af en de plant blijft kwetsbaar achter, vatbaar voor al die ziektes die dan weer met middelen bestreden moeten worden.

Ook voor breder publiek

Met de film wil PHC duidelijke maken naast de tuinder te staan, om er samen voor te zorgen dat die symbiose tussen en gezonde levende bodem en een gezonde plant weer tot stand kan komen, aldus Dominique Stephan. Maar de film is ook bedoeld voor een breder publiek in onderwijs en overheid.

In de politiek zonder twijfel naar meer begrip van de samenhang tussen problemen met klimaat, met biodiversiteit en met bodemvruchtbaarheid en plantgezondheid.

Vorige week nog sprak Jan Willem Erisman, directeur van het Louis Bolk Instituut en Bijzonder Hoogleraar Integrale Stikstofstudies aan de Vrije Universiteit van Amsterdam hierover voor de Vaste Kamercommissie Landbouw, Natuurbeheer en Voedsel. Horen we het ook eens van een ander.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin