1 juli is voor de groenten- en fruitsector en de overheid een serieuze historische stap. Voor een aantal producten gaan brexit-eisen gelden (certificatie en inspectieplicht).
De eisen gelden alleen voor de producten die in de ‘medium risk’-categorieën vallen, waarbij er enige fytosanitaire risico’s zijn. Producten als appel en peer zijn ‘low risk’ en blijven vrijgesteld. “Het zijn best aardig wat producten waarvoor eisen gaan gelden. Ook tomaten vallen er onder, wat gelijk grote volumes zijn.” Dat zegt Liesbeth Kooijman, directeur van kwaliteitscontrolebureau KCB.
Wat betekent dat voor deze exportbedrijven? “Het is best zoeken naar hoe ze de producten zo goed mogelijk weg krijgen. Deze bedrijven kunnen het beste kiezen voor een bedrijfscontrolesysteem, waarbij ze een eigen medewerker opleiden die onderzoek kan doen op het bedrijf. Wij controleren dan vervolgens het bedrijf. Dat is de beste kans om producten tijdig aan de overkant te krijgen.”
Personeel werven
KCB is opnieuw personeel aan het werven om dat extra toezicht te kunnen uitvoeren. Eerder deed KCB ook al een werving, maar moest personeel weer laten gaan door de uitstelrondes. Kooijman: “Dit is echt een kantelmoment. Het is spannend hoe het gaat lopen. We gaan er vanuit dat deze keer de brexit-eisen ingaan op 1 juli, al is in het verleden wel eens 2 dagen van tevoren uitstel verstrekt.”
De sierteelt ging groenten en fruit voor. Toch gaat vergelijking mank. Daar vallen slechts 5 bloemen onder de inspectieplicht. Het advies is dan ook te kiezen voor het bedrijfscontrolesysteem. KCB raadt de bedrijven aan om nu te starten met de voorbereidingen. Voor het bedrijfscontrolesysteem moeten zij beschikken over een goedgekeurd bedrijfsplan en bevoegde fytosanitaire controlemedewerkers. De eerste basistrainingen starten hiervoor op 1 juni.”