Doorgaan naar artikel

Kansen genoeg

Image premium

De handel wacht op het Hollandse product want de kwaliteit en betrouwbaarheid van het Spaanse product is de afgelopen maanden weer flink tegengevallen.

Het nieuwe seizoen is reeds aangebroken. De eerste (onbelichte) groenten uit de kas zoals de komkommers van Peter Groenewegen in Chaam zijn weer op de markt gebracht. De handel wacht op het Hollandse product want de kwaliteit en betrouwbaarheid van het Spaanse product is de afgelopen maanden weer flink tegengevallen.

Natuurlijk kan de handel niet om de volumes van Spanje heen in de winterperiode en die volumes zullen dan ook hun redding zijn. Maar het is wel weer bewezen dat het Hollandse product het schoonste is en de beste van kwaliteit. De betrouwbaarheid van het Hollandse product is waar Nederland een flinke concurrentievoorsprong kan nemen. De retail staat meer dan ooit op scherp als het gaat om residuen.

Ondertussen exporteerde Nederland in 2010 opnieuw een recordhoeveelheid verse groente en fruit. Dat bleek vorige week uit cijfers van het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB). In totaal ging in het afgelopen jaar 3,1 miljoen ton de grens over, in 2009 was dat nog 3 miljoen ton, een stijging van 3 procent. De export van fruit groeide het hardst, van 280.000 ton in 2009 naar ruim 340.000 ton in 2010, een toename van 23 procent. De groente-export nam toe met een kleine procent tot een totaalvolume van 2,7 miljoen ton.

Kansen genoeg dus. Dat was ook de sfeer op de Fruit Logistica in Berlijn, waar de start van het nieuwe seizoen officieus wordt gevierd. Collega Ton van der Scheer snoof vorige week de sfeer op en verzorgde op locatie voor Groenten & Fruit Actueel, gfactueel.nl en agd.media de berichtgeving.

Het optimisme bij de afzetorganisaties en de retail was op de beurs goed merkbaar. De recessie lijkt definitief op een zijspoor te zijn gezet en bedrijven durven weer hoopvol vooruit te kijken en zijn opnieuw gefocust. Landenanalyses zijn gemaakt, verkoop- en marketingafdelingen opnieuw ingericht en strategieën uitgerold. Laat het nieuwe seizoen maar komen.

Delen

Image
Esther de Snoo

redacteur ondernemen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin