Doorgaan naar artikel

Kankeronderzoek biogroente voedt discussie

De nieuwe agf-afdeling van Dirk, mét garanties. - foto: Ton van der Scheer

De nieuwe agf-afdeling van Dirk, mét garanties. - foto: Ton van der Scheer

Een nieuw onderzoek naar gezondheidseffecten van biologische groente en fruit leidt tot discussie onder wetenschappers.

Het Franse onderzoek onder 70.000 vrijwilligers zou uitwijzen dat mensen die relatief veel biologische voeding eten een circa 25% kleinere kans hebben op het ontwikkelen van kanker dan de 25% met de laagste consumptie. De onderzoekers aan de Universiteit van Parijs leggen een relatie met resten van bestrijdingsmiddelen in gangbare groente en fruit, maar daar wordt aan getwijfeld onder wetenschappers.

Effecten levensstijl

In de Britse krant The Times zegt onderzoeker Jorge Chabarro van de Harvard University dat dit een ongelooflijk belangrijk onderzoek is, maar dat het heel lastig is het effect van de leefwijze van consumenten uit de onderzoeksresultaten te filteren. Bovendien is het effect van het eten van groente en fruit groter dan de eventuele kans op het krijgen van kanker.

Ook Tom Sanders van Kings’s College in Londen wijst er in The Times op dat de relatie met biologische groente is opgeblazen door de onderzoekers. Wat is bijvoorbeeld het effect van chemicaliën die consumenten via andere kanalen binnenkrijgen?

Reeks oorzaken

Ook het Britse kankeronderzoekscentrum Cancer Research UK stelt dat de onderzoekers zelf een reeks mogelijke oorzaken aanwijzen waarom het resultaat mogelijk niet hard is. De Britse Soil Associaton juicht het onderzoek toe. Als het helpt om mensen beter te beschermen tegen de risico’s op kanker zou biologische groente en fruit breder moeten worden gepromoot.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin