Doorgaan naar artikel

‘Kan oogstrobot Berry het?’

Onlangs kon iedereen zich op de GreenTech in Amsterdam vergapen aan hightech innovaties.

Ik ging er naartoe met de gedachte: ‘Kan de hightech robot in de nabije toekomst in de aardbeienteelt arbeidskosten reduceren?’ Want naast energie is arbeid – beschikbaarheid en huisvesting – een jaarlijkse uitdaging.

Nou, je kon daar in Amsterdam echt niet om robotisering van arbeid heen. De vakjury van GreenTech riep de GRoW tomatenoogstrobot van Ridder en MetoMotion uit tot winnaar van de Robot Challenge. Het platform heeft volgens de jury grote impact op de tuinbouwsector, met grote kans op succesvolle implementatie in de praktijk. Nou, dat belooft wat.

Het meest belovende nieuwe idee

Maar tomaten zijn geen aardbeien… Ik werd wat ongeduldig. Maar al snel werd ik op mijn wenken bediend. Want ook voor aardbeien wordt aan robots gewerkt, die daarbij ook in gewassen kunnen monitoren. Tijdens GreenTech werd de Berry getoond, een plukrobot voor aardbeien van het Duitse automatiseringsbedrijf Organifarms. Op het IFSC van Delphy in Horst heeft een enkeling al een prototype van de Berry kunnen zien werken. Het autonoom door de kas bewegende apparaat controleert de rijpheid en kwaliteit van elke vrucht voor de pluk. Geplukte aardbeien worden direct gewogen en in bakjes geplaatst, met opslag tot acht kratten om de oogstsnelheid te verhogen. Op dit moment richt Organifarms zich op kassen, omdat een robot hier gemakkelijk kan worden geïntegreerd. Berry heeft op de GreenTech dan ook de Concept Award voor het meest belovende nieuwe idee in de wacht gesleept. Dat levert hooggespannen verwachtingen.

Is een robot uiteindelijk goed genoeg voor de praktijk?

Maar blijft de grote vraag of deze (of een soortgelijke) robot wel snel genoeg kan oogsten voor ongeduldige mensen als ik …? En dan bedoel ik én de beschikbaarheid voor de praktijk én de oogstsnelheid. Kortom: gaan de ontwikkelingen snel genoeg en is een oogstrobot uiteindelijk goed genoeg? Het lijkt me dat er voor een praktijkwaardige oogstrobot nog wel wat tijd nodig is. Maar dan nog zie ik vooral problemen in de oogstpieken, want die zijn niet te automatiseren. Het is echter wel een idee om een oogstrobot van toegevoegde waarde te laten zijn door hem vooruit te laten oogsten. De mooie uniforme topvruchten eruit te halen, voor de bovenkant van de markt voor aardbeien. Wellicht 25% automatiseren en 75% met de hand oogsten.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Henny van Gurp

netwerkcoördinator zachtfruit en programma-manager Kennis in je Kas bij Glastuinbouw Nederland

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin