Kamp: minder onderzoek glastuinbouw niet zorgelijk

24-03-2014 | |
Kamp: minder onderzoek glastuinbouw niet zorgelijk

De exportpositie van de Nederlandse glastuinbouw is niet in gevaar ondanks een daling van financieringsgelden voor onderzoek en innovatie in de land- en tuinbouw in Nederland in 2013.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken stelt dat in een brief aan de Eerste en Tweede Kamer over het ontmantelen van de productschappen. De schappen waren tot voor kort de inningsorganisaties voor collectieve financiering van onderzoek. In 2013 was dat effect al voelbaar, stelt Kamp.

Volgens de minister is de orderportefeuille van Wageningen UR met name bij glastuinbouw, bloembollen en fruit afgenomen. Dat komt ook door de economische crisis en overgangsperiode bij de oprichting van nieuwe financieringsinstrumenten, denkt Kamp.

Kamp gaat verder in op ontwikkelingen in de tuinbouw. De vorming van producentenorganisaties als alternatief voor een productschapsstructuur komt niet van de grond. De sector kiest voor een brancheverenigingsaanpak, stelt Kamp. Ook binnen brancheorganisaties kunnen afspraken gemaakt worden over financiering van onderzoek.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer