Doorgaan naar artikel

Kamervragen over verbod op lokmiddelen jacht

SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf heeft vragen gesteld over het verbod op het gebruik van lokmiddelen als lokfluit, lokvogels of lokvoer bij de jacht op dieren die landbouwschade en schade aan weidevogels veroorzaken.

De SGP wijst op verwarrende regelgeving waarbij dergelijke middelen eerst wel en later weer niet zijn toegestaan. Recent heeft de Jagersvereniging grote zorgen geuit over een expliciet verbod op lokmiddelen bij de jacht op soorten als vos, houtduif, konijn, Canadese gans, kauw en kraai.

Het ministerie van Economische Zaken heeft laten weten dat de wet ook het gebruik van lokfluiten, kunststof lokvogels en niet vergiftig of verdovend lokvoer bij schadebestrijding verbiedt. De SGP vraagt opheldering en heeft onderstaande Kamervragen ingediend.

‘Hulpmiddelen kunnen veel dierenleed als gevolg van mislukte schoten voorkomen’

SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf: ‘Jagers moeten gebruik kunnen blijven maken van lokfluiten, kunststof lokvogels en gewoon lokvoer. Om goed te kunnen schieten moet je de dieren goed in het vizier krijgen. Hoe dichterbij, hoe beter. Hulpmiddelen kunnen veel dierenleed als gevolg van mislukte schoten voorkomen. De bedoeling van de wet was ook om die ruimte te geven. Dat moeten we zo houden.’

Eerder diende VVD-Kamerlid Helma Lodders ook Kamervragen in over de gewijzigde regels.

Verzoek tot ontheffing

De LLTB meldde eerder deze week nog dat via de Faunabeheereenheid Limburg een verzoek tot ontheffing is ingediend bij de Provincie Limburg, voor de inzet van lokmiddelen. Deze ontheffing kan worden ingezet indien een bedrijf schade wordt aangedaan door de soorten op de landelijke vrijstellingslijst.

Lees ook de blog van de directeur van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging: ‘Lokmiddelen zijn nodig bij bestrijding wildschade’

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin