Kamer: ga soepeler om met gegevens telers

17-02-2017 | Laatste update op 13-09 | |
Minister Henk Kamp (EZ). - Foto: ANP
Minister Henk Kamp (EZ). - Foto: ANP

Een groot deel van de Tweede Kamer vindt dat Henk Kamp, minister van Economische Zaken, soepeler moet zijn met het verstrekken van gegevens van akkerbouwers aan BO Akkerbouw.

CDA en VVD hebben daarover aanvullende vragen gesteld aan de minister, die eind januari in een brief aan de Kamer meldde dat hij de gegevens via een constructie met de Kamer van Koophandel wil verstrekken. Die weg is echter zo gecompliceerd dat BO Akkerbouw vreest dat die praktisch onbegaanbaar is.

Machtiging via Gecombineerde opgave

De brancheorganisatie heeft jurist J. Baas van BarentsKrans laten kijken naar de bezwaren die minister Kamp heeft tegen een eenvoudige machtiging door akkerbouwers via de Gecombineerde opgave. Volgens de juridische analyse is een dergelijke optie in lijn met de regels voor privacy. Dit in tegenstelling tot de stelling van minister Kamp. Bovendien zou ook de Landbouwwet een mogelijkheid bieden om de gewenste gegevens te verstrekken.

Alleen SP is tegen

Tijdens een verkiezingsdebat van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) in Nijkerk (Gld.) was er consensus onder de deelnemende partijen GroenLinks, CDA, VVD, SGP, PvdA en ChristenUnie. Alleen de SP keert zich tegen een heffing die verplicht wordt opgelegd aan akkerbouwers. CDA‘er Jaco Geurts vindt dat minister Kamp al veel te lang heeft gewacht dit te regelen, waarmee VVD-Kamerlid Helma Lodders volmondig instemde. SGP‘er Elbert Dijkgraaf meent dat er sprake is van ‘tegenwerking door het ministerie’. “Er zijn te veel krachten binnen het ministerie die dit tegenhouden”, meldt Dijkgraaf. Carla Dik-Faber (ChristenUnie): “We lopen tegen een muur van het ministerie aan.”

SGP‘er Elbert Dijkgraaf meent dat sprake is van ‘tegenwerking door het ministerie’: “Er zijn te veel krachten binnen het ministerie die dit tegenhouden.”

Vermaas
Mariska Vermaas parlementair verslaggever
Meer over


Beheer