Doorgaan naar artikel

Kamer drijft gebruik glyfosaat op de spits

Landbouwminister Henk Staghouwer. - Foto: Koos Groenewold

Landbouwminister Henk Staghouwer. - Foto: Koos Groenewold

De Tweede Kamer dreigt met een motie van wantrouwen voor landbouwminister Henk Staghouwer.

Minister Henk Staghouwer moet met betere argumenten komen, waarom hij de moties van de Tweede Kamer niet helemaal uitvoert als het gaat om het beperken van het glyfosaatgebruik. Een debat over gewasbescherming strandde woensdagavond op dat punt. Als de minister niet met overtuigende argumenten komt, lijkt hij af te stevenen op de vertrouwensvraag in de Tweede Kamer.

Bromet: ‘Aan het lijntje gehouden’

Laura Bromet (GroenLinks) zegt dat zij al vier jaar door de achtereenvolgende ministers van landbouw aan het lijntje wordt gehouden. “Als de minister keer op keer de moties van de Tweede Kamer niet uitvoert, wat moet ik dan? En ik krijg geen antwoorden op mijn vragen.”

Bromet gaf tijdens het debat aan dat zij overleg met fractievoorzitter Jesse Klaver heeft gevoerd. “Wij zijn niet zo van het indienen van moties van wantrouwen of moties van afkeuring. Maar als je vier jaar lang aan het lijntje wordt gehouden, wat ben je dan als Kamer nog waard. Ik hoop dat de minister nu met goede antwoorden komt, zodat ik niet hoef na te denken over de volgende stap.”

Het was Kamerlid Roelof Bisschop die tijdens het debat stelde dat in feite de vertrouwensvraag aan de orde is gesteld door D66 en GroenLinks. D66’er Tjeerd de Groot ziet dat niet zo. “Als de minister goede redenen heeft om een motie niet uit te voeren, is dat geen probleem. Maar dat moet de minister wel goed aangeven. Zowel deze minister als zijn voorganger blijft hangen in een zeer globaal niveau van de beantwoording. En dat terwijl de Tweede Kamer een parlementair advocaat heeft ingeschakeld om na te gaan welke mogelijkheden de minister wél heeft om de moties uit te voeren.”

70 vragen beantwoord

Staghouwer zegt in een toelichting dat hij de Kamer goed heeft bediend door 70 vragen die vorig weekeinde werden ingediend nog voor het debat van woensdag te beantwoorden. “Ik vind het jammer dat het nu alleen maar op glyfosaat wordt gefocust. Het debat over gewasbeschermingsmiddelen gaat veel breder.”

Volgens de minister gaat het niet over het vertrouwen in de minister. “Niet aan de orde. Ik heb Bisschop horen zeggen dat het gaat om het vertrouwen van de Kamer in de minister, maar ik heb niemand in de Kamer gehoord die zei dat het een vertrouwenskwestie was. De Groot denkt hiermee nu een punt te maken. Het is natuurlijk een spannende tijd in politieke zin, waar het gaat om het perspectief van de landbouw, het Nationaal Programma Landelijk Gebied. Daar zijn we allemaal wat onrustig over. Het is een spannende politieke week, waarin ik mijn verantwoordelijkheid neem. Ik loop niet voor mijn verantwoordelijkheid weg en ik heb geen enkel Kamerlid gehoord die zegt: Ik heb geen vertrouwen meer in jou, minister.”

Het geschorste debat zal schriftelijk worden afgedaan. Daarna is het aan de Kamer te besluiten over een voortzetting.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin