Doorgaan naar artikel

‘Kabinet laat sector vallen na schrappen schappen’

Sectoronderzoek wordt op dit moment onmogelijk gemaakt door het kabinet. Dat zegt SGP-kamerlid Elbert Dijkgraaf.

Na het afschaffen van de productschappen is nog altijd geen alternatief voor het innen van onderzoeksgelden bij telers. Dat zegt Elbert Dijkgraaf, Tweede Kamerlid namens de SGP. Hij reageert op plannen van minister Henk Kamp (EZ) voor een dure en bewerkelijke route voor het collectief innen van onderzoeksgelden bij telers.

Akkerbouw moet paden banen

Het gaat om een verzoek van de Brancheorganisatie Akkerbouw om heffingen voor collectief onderzoek collectief op te mogen leggen via uitvoeringsdienst RVO. In mei 2016 werd die aanvraag al goedgekeurd door het ministerie, maar het stokt nu in de uitvoering. Ook de tuinbouw wil via deze route onderzoek financieren, maar zal tegen dezelfde drempels oplopen.

Dure uitvoering

Kamp stelt namelijk voor dat de sector via de Kamer van Koophandel (KvK) zelf de areaalgegevens van akkerbouwers koopt en vervolgens de telers vraagt om de machtiging. Dat betekent dat de sector weer een nieuw uitvoeringsloket moet oprichten.

SGP: ‘Hoog tijd voor een Minister vóór Landbouw’

SGP-kamerlid Elbert Dijkgraaf reageert: “De facto wordt akkerbouwonderzoek onmogelijk gemaakt. Het kabinet heeft wel mooie woorden over innovatie en verduurzaming, maar laat de sector na het afschaffen van de productschappen in de kou staan. Ik ga het kabinet op korte termijn aan de tand voelen. Dit moet gewoon goed geregeld worden. Het laat zien dat het hoog tijd is voor een minister vóór landbouw.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin