Doorgaan naar artikel

Kabinet bekijkt uitfaseren verlaagd tuinbouwtarief tot 2035

Het kabinet buigt zich over de mogelijkheid om de uitfasering van het verlaagde gastakstarief voor de glastuinbouw op te rekken naar 2035. In ruil daarvoor zou de CO2-heffing voor glastuinders verhoogd worden.

De reactie van het kabinet op dit voorstel van 23 oktober vanuit de Kamercommissie Financiën komt op 24 oktober in een brief aan de Tweede Kamer. Ook gaan de verantwoordelijke ministers Jetten (Klimaat), Adema (Landbouw) en staatssecretaris Van Rij in op onder meer de mogelijkheid voor kleinere glastuinbouwbedrijven om inkoopcombinaties te vormen en zo in een goedkoper belastingschijf te vallen.

Van Rij en de commissie Financiën debatteerden op 23 oktober over het wetsvoorstel Fiscale Klimaatmaatregelen Glastuinbouw, als onderdeel van het Belastingplan 2024. De plenaire behandeling daarvan vindt op 25 oktober plaats in de Tweede Kamer. CDA’er Van Rij erkent dat de glastuinbouw voor een forse opgave staat. “De broeikasgasemissies moeten richting 2030 fors worden gereduceerd, terwijl de emissie tussen 1990 en 2021 de emissies juist zijn toegenomen.”

Effectieve prikkel én handelingsperspectief

Het pakket maatregelen, vrijdag nog aangepast, is volgens van Rij zo afgewogen dat het een effectieve prikkel inhoudt om minder CO2 te gaan uitstoten én om nog voldoende handelingsperspectief voor de sector als geheel te behouden. “Maar dat voor individuele bedrijven kan de impact groot en te groot kan zijn, daar zijn wij ons zeer wel van bewust.”

Toestaan van inkoopcombinaties

Juist bedrijven met een lager gasverbruik, die daardoor in een duurdere schijf van de energiebelasting gaan vallen, zouden te lijden krijgen. Pieter Omtzigt vroeg daarom juist voor die bedrijven, die straks 70 cent per kuub gas aan belasting moeten gaan betalen, een oplossing te zoeken. Voor zijn vraag om in een nota van wijziging in deze wet al toe te staan dat kleinere bedrijven samen inkoopcombinaties kunnen vormen, zodat zij gezamenlijk gebruik kunnen maken van de degressieve belastingstructuur, was het volgens Van Rij te kort dag. Maar het verkennen van de mogelijkheden, voor bijvoorbeeld een volgend belastingplan, daarvoor komt in de brief van vandaag een voorzet.

Uitfasering uitsmeren over 10 jaar

Het voorstel om de afschaffing van het verlaagde tuinbouwtarief voor de energiebelasting op gas niet over 5 maar over 10 jaar uit te smeren, werd expliciet bepleit door VVD-kamerlid Silvio Erkens en CU-kamerlid Pieter Grinwis. “Met alleen reduceren van je CO2-uitstoot kom je er niet”, stelt Erkens. “Glastuinders staan voor de uitdaging om via aardwarmte en elektrificatie hun bedrijven om te bouwen. Maar de tijdslijnen daarvoor zijn heel lang. Het kan tot 2030 duren voor je überhaupt ruimte kunt krijgen op het net. En een nieuw aardwarmteproject dat duurt 10 jaar.”

Voor daadwerkelijk handelingsperspectief is dus een langere uitfasering tot 2035 nodig, volgens Erkens. Om dat budgettair te dekken zou de CO2-heffing voor de glastuinbouw omhoog kunnen. Geld dat volgens het convenant vorig najaar tussen kabinet en sector, overigens bij de glastuinbouw blijft, benadrukt Grinwis.

Impact op businesscase aardwarmte

GroenLinks-kamerlid Tom van der Lee wil wel graag zien hoe een dergelijke aanpassing van de klimaatmaatregelen de businesscase van aardwarmte beïnvloedt. “Er is een verviervoudiging van aardwarmte in de glastuinbouw mogelijk. Maar zonder de juiste prikkel blijven we zitten met een sector die potentieel van alles kan, maar in de praktijk niet het tempo maakt dat nodig is.”

Weglekrisico van teelt naar buitenland

In de kamerbrief zal ook worden ingegaan op het risico dat glastuinbouwbedrijven hun teeltactiviteiten zullen verplaatsen naar het buitenland of dat telers daar een belangrijk concurrentievoordeel krijgen op Nederlandse telers. Er komt een overzicht van hoe het in omringende EU-landen als België en Duitsland is gesteld met klimaatmaatregelen daar, aldus Van Rij.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin