Doorgaan naar artikel

Jumbo roept biosperziebonen terug om zwarte nachtschade

Jumbo vraagt klanten biologische diepvriessperziebonen terug te brengen vanwege besmetting met de giftige plant zwarte nachtschade.

Op de Nederlandse sperziebonen zijn sporen gevonden van de giftige plant, genoeg om ernstige gezondheidsschade op te lopen. Dat laat de supermarktketen zelf weten.

In een eerste reactie stelt Jumbo dat dit zeer bijzonder is. Het is nog nooit voorgekomen dat de keten om deze reden een terugroepactie heeft belegd. De recall is het gevolg na een melding van een consument. Het gaat om biologische sperziebonen uit Duitsland.

Op de verpakking van de bonen staat een EU biolandbouwlogo met een Nederlandse code. Hoe verklaart Jumbo dat? “De Nederlandse code op de verpakking betekent dat de sperziebonen in Nederland worden verpakt. Onze leverancier haalt de sperziebonen deels uit Duitsland en deels uit Nederland. Oorzaak zit dus niet in het verleggen van de inkoop”, aldus een woordvoerder.

Wie de fabrikant is, is niet duidelijk. “Het gaat om een private label, dus de fabrikant moet met informatie komen over de vondst”, stelt een woordvoerder van Jumbo.

Geen rol voor NVWA

Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor de Jumbo Biologische Hele Sperziebonen uit de diepvries. Volgens een woordvoerder heeft Jumbo het protocol gevolgd en is er geen verdere rol voor de NVWA.

Dat betekent waarschijnlijk dat niet ook andere afnemers van hetzelfde perceel zijn beleverd. De NVWA beschouwt het als een interne situatie waarmee de supermarktorganisatie zelf handelt.

Biologische fabrikanten en telers beducht op risico‘s

Risico’s van deze verontreiniging van oogstbaar product zijn bekend in de biologische landbouw. Dat gaat dan met name om onkruidzaden, zoals de giftige bessen van zwarte nachtschade. Volgens Vigef, de organisatie voor groentenverwerkers, zijn er protocollen voor het sorteren van bonen en erwten. Als de besmetting wordt aangetroffen op de percelen, wordt er niet geoogst. Verder zijn optische detectiesystemen (infrarood) in werking bij verschillende stappen in het proces in de verwerkingsfabriek. Dat is gangbaar in deze schakel, stelt Vigef.

Als deze besmetting toch niet wordt gedetecteerd, zorgt het steriliseren voor afbraak van het gif. Dat is het bij conserven. Of het blancheren tot 80 graden Celsius bij diepvriesgroente ook deze risico’s van besmetting voldoende voorkomt, is niet duidelijk.

SKAL Biocontrole kon woensdagmiddag 3 mei niet zeggen hoe zijn inspecteurs hierop controleren op de biologische teeltbedrijven.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin