Doorgaan naar artikel

Jumbo promoot PlanetProof na omschakeling winkels

Foto: Ton van der Scheer

Foto: Ton van der Scheer

Jumbo verkoopt alleen Nederlandse groente en fruit met een PlanetProof-certificaat en gaat dat in de winkels nu meer tonen.

De harde inkoopeis voor On the way to PlanetProof geldt vanaf begin dit jaar. Een behoorlijk deel van de Nederlandse telers kan daardoor nu niet meer leveren aan de winkelketen. In de reguliere teelt is het aandeel PlanetProof nog lang geen 100%.

Zo bleek uit de jongste cijfers van Stichting Milieukeur dat 19% van het fruitareaal in Nederland PlanetProof-gecertificeerd is en 30% van de groenten. Telers die zich richten op export zien op dit moment geen meerwaarde in het keurmerk.

Jumbo gaat het keurmerk in deze fase na de omschakeling in haar winkels nu duidelijker aan de klanten tonen. In de winkels is het keurmerk vanaf februari zichtbaar op een aantal producten, maar ook aan het schap zelf, stelt de keten. Daarmee wil Jumbo uitdragen dat het samen met telers verduurzaamt.

Jumbo verkoopt alleen nog PlanetProof-gecertificeerd product. - Foto: Ton van der Scheer.

Jumbo verkoopt alleen nog PlanetProof-gecertificeerd product. – Foto: Ton van der Scheer.

Aardappelen nog geen 75%

Aardappelen vormen nog een uitzondering in de Jumbo-winkels. Het is Jumbo en de leveranciers niet gelukt het aandeel naar 100% op te schroeven. Driekwart van de aardappelen zijn nu gecertificeerd. Dat aandeel zal naar 100% stijgen dit jaar, stelt de keten.

Voor importproducten geldt de inkoopeis ook nog niet. Het aandeel groente en fruit van Nederlandse bodem is bij Jumbo ongeveer 60%, maar schommelt in het seizoen.

32 fruittelers in Bee deals

Naast PlanetProof houdt Jumbo vast aan het project Bee deals. Opgeteld hebben 32 telers voor hard- en zachtfruit maatregelen in de bedrijfsvoering toegepast voor bijen. Voorbeelden zijn het inzaaien van bloemrijke randen en het plaatsen van insectenhotels.

Beheer
WP Admin