Doorgaan naar artikel

Jumbo: Meer lange contracten voor telers

Jumbo scherpt haar ketenplannen aan. Foto: Misset

Jumbo scherpt haar ketenplannen aan. Foto: Misset

Supermarktketen Jumbo wil meer langetermijnrelaties met telers bij verdere verduurzaming.

Dat is de uitkomst van rondetafelgesprekken met haar leverende boeren en groente- en fruittelers. Ook LTO Nederland was bij de gesprekken betrokken. LTO is blij met de gesprekken en toezeggingen, maar hamert op een betere beloning voor extra inspanningen van telers.

Jumbo benadrukt dat het gezamenlijk de uitdagingen aan wil gaan met telers en boeren en kansen wil benutten. Doel is om innovatie en verdere verduurzaming te bereiken, waarin het ‘mogelijk blijft een gezonde boterham te verdienen’.

Plannen aanscherpen

Jumbo stelt de komende maanden haar ketenplannen aan te scherpen en deze verder af te stemmen met de ketenpartijen. De winkelketen gaat daardoor bijvoorbeeld actiever Nederlands product promoten. Ook zegt directielid Cees van Vliet toe meer langetermijnrelaties te zullen aanknopen. Over een concrete meerprijs praat Van Vliet niet. Wel wijst Jumbo op financiële zekerheid die het kan bieden via partnerschappen met telers die daardoor kunnen investeren in duurzaamheid.

Verdienmodel

De beloning is voor LTO Nederland wel een belangrijke inzet van de gesprekken. LTO Nederland-voorzitter Sjaak van der Tak: “De vervolgstap is om nieuwe onderscheidende producten te ontwikkelen die voorzien in de behoefte van de consument en die zorgen voor een gezond verdienmodel van álle ketenpartners in de Jumbo keten. Onze inzet is: bij een extra inspanning hoort een extra beloning.”

Beheer
WP Admin