Jong glasbedrijf heeft 2,3 miljoen euro schuld

18-06-2013 | |
Jong glasbedrijf heeft 2,3 miljoen euro schuld

Glasbedrijven die de laatste tien jaar zijn overgenomen hebben gemiddeld een schuld van 2,3 miljoen euro en betalen jaarlijks 100.000 euro aan rente.

De schuld bedraagt circa 81 euro per vierkante meter. Dat berekende het Landbouweconomisch instituut LEI, maar dat instituut maakt geen onderscheid tussen sierteelt en groente.

Die schuld per vierkante meter daalt niet bij bedrijven die iets langer geleden zijn overgenomen (10-15 jaar), maar is 45 euro per vierkante meter voor bedrijven die langer dan 25 jaar geleden zijn overgenomen en geen opvolging hebben. De jong overgenomen bedrijven hebben met 24 en 27 procent de laagste solvabiliteit en dus laag eigen vermogen. Dat is duidelijk hoger bij bedrijven die langer dan 15 jaar geleden zijn overgenomen (rond de 40 procent). Het LEI onderscheidt ook een groep glasbedrijven die fors investeerden en door tegenvallende resultaten de solvabiliteit in 2011 zagen dalen tot 12 procent. In 2012 vond voor veel bedrijven wel een licht herstel plaats.

Bijna 20 procent van de glastuinbouwbedrijven is in de laatste tien jaar overgenomen door een jongere ondernemer. Van de langlopende schulden is gemiddeld circa 3 procent gefinancierd met familieleningen.

Een glastuinbouwbedrijf heeft gemiddeld een balanswaarde van 3 miljoen euro, een akkerbouwbedrijf gemiddeld 3,3 miljoen euro. Akkerbouwers hebben door de grondcomponent echter een solvabiliteit van 80 procent, gemiddeld is dat bij glastuinbouwbedrijven 36 procent en de laagste in de land en tuinbouw.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer