‘Jonagold levert mooie middenprijs’

06-04-2018 | Laatste update op 25-10 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Voor telers met Jonagold zijn opbrengstprijzen momenteel gewoon goed, stelt een handelaar die tevens teler is.

Voor de appel met een hoge productie en weinig uitval levert de huidige afzetmarkt een prima middenprijs op. Ook de komst op de markt van bewaarras Junami zit dit jaar Jonagold niet in de weg. PLUS en Jumbo hebben de appel stevig in de actie gezet, maar met de krapte op de appelmarkt is er voldoende belangstelling voor Jonagold. Een stabiele prijsvorming met een lichte opwaartse tendens, zo omschrijft hij de markt.

Belgische afzettendens

Toch is op de Belgische veilingen een daling zichtbaar van de afgegeven producentenprijzen. Sinds week 10 noteren de Belgische veilingen lagere producentenprijzen. De daling is van € 0,79 in week 10 naar € 0,69 in week 13. Dat kan deels met de gesorteerde variëteiten te maken hebben, maar de ontwikkeling lijkt niet positief. Overigens zijn de middenprijzen nog altijd fors hoger dan in 2017 toen de Belgische telers prijzen van tussen de € 0,34 en € 0,44 ontvingen in dezelfde weken. Belgische Jonagold is er ook nog op de Duitse groothandelsmarkten. De handelsprijs van € 1,70 per kilo ligt twee keer zo hoog als in week 13 van 2017.

Conference-acties: € 1,29 tot € 8,33

Op de perenmarkt valt een actie met gesneden Conference op bij Albert Heijn. De kiloprijs van dit gemaksproduct is € 8,33 per zakje. Klanten kunnen het in een mix-actie kopen (3 voor € 2,00). Daardoor valt de kiloprijs iets lager uit. Andere acties met Conference zijn er ook. De scherpste deze week is € 1,29 per kilo.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer