Doorgaan naar artikel

Jojo-effect vlakt af over aantal weken gezien

Voor een analyse is er momenteel een behoorlijk groot verschil tussen een grafiek in een lopende week, dus over zeven dagen, ten opzichte van een grafiek over zes weken. Zien we de afgelopen weken veel ‘jojobewegingen’ op olie-, gas-, goud- en euro koersen, dan blijken de op- en neergaande lijnen over zes weken aardig uit te vlakken.

De EUA (emissierechten) blijven cirkelen rond de € 7,  terwijl de stroomprijzen 12-uurs peak voor 2013 (Endon cal 2013) rond de € 65 blijven hangen. Voor goud is er al een wat grotere variatie tussen € 42 en € 38. De korte termijnprijzen gas (WDNW en APX Day Ahead) liggen weer aardig op één lijn, in tegenstelling tot begin februari, maar blijven nog boven het verwachte prijsniveau hangen. Uitzonderingen zijn overduidelijk de olie- en gasprijzen. Bleef olie weken op een niveau van € 125, met af en toe een dag een kleine daling, nu begint een neerwaartse lijn zichtbaar te worden. Natuurlijk kan dat direct weer omslaan als er ergens ter wereld de spanningen oplopen of gevechtsacties gaan plaatsvinden, maar vanuit de economie lijkt er nu alle aanleiding om te zakken.
Wat betreft de gasprijzen worden ook daar voorzichtig de contouren van een daling zichtbaar, waar met name TTF 2013 inmiddels net onder de 27 cent wordt aangeboden.  Bij onveranderde marktomstandigheden zou dit kunnen duiden op een voorzichtig wat dalende lijn, maar er zal beslist geen dubbeltje afgaan.

 

Gas: Mogelijke actie teler:
2012 wellicht enkele maanden inkopen als de prijzen terugzakken naar rond de 23.5 cent
2013 Actief afwachten, met oog voor de 25 cent grens
Elekticiteit: mogelijke actie teler:
2012 wellicht OTC verkoop voor 4e kwartaal, actueel APX prijzen volgen
2013 Wellicht OTC verkoop voor 1e kwartaal in samenhang met gasprijs, verder afwachten

Bron: Rop Petit

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin