Jij mag de mijne zien als ik de jouwe mag zien

17-07-2014 | Laatste update op 28-09 | |
van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Jij mag de mijne zien als ik de jouwe mag zien

Supermarkten willen graag bij hun leveranciers in alle mogelijke administraties kunnen kijken. Staat er ook wat tegenover?

Retailers gruwen van verrassingen. Alles om schandalen voor te zijn. Dus legde CBL-directeur Marc Jansen vorige week in Groenten & Fruit nog maar eens uit waarom supers zo graag meekijken in de boeken van hun leveranciers. Klopt de arbeidsadministratie wel? Hoe zit het met de gewasbescherming? En maakt het bedrijf niet onverklaarbaar veel winst? De supermarkt als onbezoldigd opsporingsambtenaar in tijden dat de inspectiediensten door jarenlange bezuinigingen nog maar heel kleine steekproeven kan nemen.

Daarbij zouden de tuinders moeten focussen op de kansen die dat biedt. In het interview gaat Jansen op die kansen verder niet zo heel concreet in. Denkbaar is een voordeel dat de schimmiger concullega’s er door de supermarkt worden uitgeknikkerd. Daardoor zou de op alle fronten goed presterende tuinder eindelijk ook echt voor die prestaties beloond kunnen gaan worden met een betere prijs.

Maar dat gaat alleen gebeuren als er inderdaad her en der het nodige mis zou zijn. De feiten vertellen een ander verhaal: ‘al die voedselschandalen’ dat zijn er in werkelijkheid maar een handjevol. Telkens worden oude affaires herkauwd: het paardenvlees, de biologische eieren die niet biologisch bleken en in de groentewereld natuurlijk de alweer drie jaar oude Ehec-affaire, waarbij van kwade wil geen sprake was.

Zelfs al zouden, door een bredere check dan nu door de overheidsinspecties gedaan kan worden, er wat meer onregelmatigheden worden gevonden, dan nog gaat dat het kwalitatief wel helemaal correcte aanbod zeker niet zodanig verkleinen dat de prijs daarvan omhoog zou gaan.

Het is de retail te doen om controle. Kennelijk vinden de supermarkten dat die nog wat te wensen overlaat. Een transparante keten, dat is wat de supers willen. De wedervraag van de teler of telersvereniging om te checken of dat nou écht de wens is: mogen wij dan ook in jullie administratie kijken?Beheer