Groenten & Fruit Actueel
||
Premium

Je vriendelijk kwaad maken

Vanmorgen vierde het Westland op zijn eigen manier de Dag van de Duurzaamheid. Met Helga van Leur als eregast, die als ze goed heeft opgelet meer kennis kwam halen dan dat ze kwam brengen.

Vanmorgen vierde het Westland op zijn eigen manier de Dag van de Duurzaamheid. Met Helga van Leur als eregast, die als ze goed heeft opgelet meer kennis kwam halen dan dat ze kwam brengen.

11-11-11. De dag van het huwelijk, hoorde ik van mijn zus. Huh? Jan Smit gaat trouwen. O. Het is ook elk jaar de dag van het begin van het Carnavalsseizoen. Maar mijn dag begon met duurzaamheid. De dag van de Duurzaamheid werd in De Lier vanmorgen met een ondernemersontbijt afgetrapt. Waarna Helga van Leur als spreker de zogeheten keynote speaker was.
Helga van Leur heeft verstand van het weer. Ze mag dat al jaren met een gezellige babbel onze huiskamer in brengen. Organisatoren van praatbijeenkomsten horen die babbel en denken, die kunnen we wel bij ons uitnodigen.
Zo kan een weervrouw, die gespecialiseerd is in het uitleggen van een ongelofelijk complex systeem op een zo eenvoudig mogelijke manier, terecht komen voor een zaal Westlandse en Oostlandse ondernemers, onder wie een hoop tuinders. Dat is toch een wat ander publiek, dan de gemiddelde RTL-kijker die graag op eenvoudige toon wil horen wat het weer gaat doen.
Maar juist terwijl ik zat te overwegen om er een zuur stukje over te schrijven, kwam er een tweet van Rob Baan langs. Die maakte wereldkundig dat het een leuk en sappig verteld verhaal was, dat Helga aan het vertellen was, hier in het Westland op het Duurzaamheidsontbijt. Een veel betere invalshoek. Beter wat plezier uitstralen dan geklaag over een lezing die niet helemaal to the point is en waar ik weinig keynote aan kan ontdekken.
Niet dat Rob Baan niet kan klagen als het nodig is. Hij mocht even later aanschuiven in wat een Battle of the Brains heette te worden. En maakte daar zijn mede-ondernemers deelgenoot van een paar zaken waar hij knap kwaad over kan worden. Relevante zaken, verteld uit zijn eigen ervaring. Hoe hij een Green Deal sluit met de ene overheid om water van 40 graden in de grond te mogen opslaan op 160 meter diepte, maar dan toch nog weer te maken krijgt met een andere overheid die hem wijst op de regel dat water dat daarheen gepompt wordt niet warmer mag zijn dan 25 graden.
Als ze Rob niet goed kunnen uitleggen waarom die regel er is (“Zijn ze bang voor Jurassic Park toestanden? Dat er een Godzilla monster naar boven komt?”), dan wil hij die ambtenaren het liefst met de koppen tegen elkaar slaan om hun aandacht te krijgen voor de 1,8 miljoen kuub gas die hij met die 40 graden bron zou kunnen besparen.

Mis geen enkel topverhaal van Groenten & Fruit

Dit Premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees.

Lees alle premium artikelen met eindeloze toegang

Speel beter in op jouw markt met actuele prijzen

Loop voorop in de sector met diepgaande inzichten

Beleef journalistiek van topniveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Jeroen Verheul

Jeroen Verheul

Ton van der Scheer

Ton van der Scheer

Stan Verstegen

Stan Verstegen

Peter Visser

Peter Visser

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers