Doorgaan naar artikel

Je vriendelijk kwaad maken

Vanmorgen vierde het Westland op zijn eigen manier de Dag van de Duurzaamheid. Met Helga van Leur als eregast, die als ze goed heeft opgelet meer kennis kwam halen dan dat ze kwam brengen.

11-11-11. De dag van het huwelijk, hoorde ik van mijn zus. Huh? Jan Smit gaat trouwen. O. Het is ook elk jaar de dag van het begin van het Carnavalsseizoen. Maar mijn dag begon met duurzaamheid. De dag van de Duurzaamheid werd in De Lier vanmorgen met een ondernemersontbijt afgetrapt. Waarna Helga van Leur als spreker de zogeheten keynote speaker was.
Helga van Leur heeft verstand van het weer. Ze mag dat al jaren met een gezellige babbel onze huiskamer in brengen. Organisatoren van praatbijeenkomsten horen die babbel en denken, die kunnen we wel bij ons uitnodigen.
Zo kan een weervrouw, die gespecialiseerd is in het uitleggen van een ongelofelijk complex systeem op een zo eenvoudig mogelijke manier, terecht komen voor een zaal Westlandse en Oostlandse ondernemers, onder wie een hoop tuinders. Dat is toch een wat ander publiek, dan de gemiddelde RTL-kijker die graag op eenvoudige toon wil horen wat het weer gaat doen.
Maar juist terwijl ik zat te overwegen om er een zuur stukje over te schrijven, kwam er een tweet van Rob Baan langs. Die maakte wereldkundig dat het een leuk en sappig verteld verhaal was, dat Helga aan het vertellen was, hier in het Westland op het Duurzaamheidsontbijt. Een veel betere invalshoek. Beter wat plezier uitstralen dan geklaag over een lezing die niet helemaal to the point is en waar ik weinig keynote aan kan ontdekken.
Niet dat Rob Baan niet kan klagen als het nodig is. Hij mocht even later aanschuiven in wat een Battle of the Brains heette te worden. En maakte daar zijn mede-ondernemers deelgenoot van een paar zaken waar hij knap kwaad over kan worden. Relevante zaken, verteld uit zijn eigen ervaring. Hoe hij een Green Deal sluit met de ene overheid om water van 40 graden in de grond te mogen opslaan op 160 meter diepte, maar dan toch nog weer te maken krijgt met een andere overheid die hem wijst op de regel dat water dat daarheen gepompt wordt niet warmer mag zijn dan 25 graden.
Als ze Rob niet goed kunnen uitleggen waarom die regel er is (“Zijn ze bang voor Jurassic Park toestanden? Dat er een Godzilla monster naar boven komt?”), dan wil hij die ambtenaren het liefst met de koppen tegen elkaar slaan om hun aandacht te krijgen voor de 1,8 miljoen kuub gas die hij met die 40 graden bron zou kunnen besparen.

4de generatie led’s
Het feit dat Baan die Green Deal er bij minister Verhagen doorheen heeft gekregen, bewijst dat hij ondanks zijn ongezouten meningen goed door één deur kan met overheden. Dat komt natuurlijk ook doordat hij het ook zegt als hij blij is met financiële ondersteuning van bijvoorbeeld zijn tests met led-verlichting. “Ik ben nu aan de vierde generatie led’s toe. Als we niet de steun hadden gekregen om er aan te beginnen, dan waren we ook niet toegekomen aan die vierde generatie, die veel zuiniger en beter is.” En dus duurzamer.
Duurzaam hoeft geen betekenisloze term te zijn. Als er maar meer ondernemers zijn, die het net als de Nederlandse tuinders gewoon echt gaan dóén. Het woord duurzaam in de mond nemen, maar erbij zeggen dat je pas in 2020 helemaal duurzaam bent, dan maak je Rob Baan weer kwaad. En dat willen we natuurlijk niet.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin