Doorgaan naar artikel

‘Je schrikt van wat de aspergevlieg soms aanricht’

De aspergevlieg is een groot en toenemend probleem in deze sector.

“Ondanks de droogte heeft het loof zich in de afgelopen periode goed ontwikkeld”, geeft Bert Peeters van Teboza op 17 september aan. “Maar dat is niet vanzelf gegaan, daar hebben we wel veel voor moeten beregenen.”

Half september is de stand van de gewassen nog steeds goed. “Het loof blijft lang groen dit jaar.” Dat heeft ook te maken met de lage schimmeldruk. “Tot nu toe zijn ook de nachttemperaturen aan de hoge kant gebleven. De gewassen drogen dan ook nog steeds goed op.”

Eind juni was de druk van de aspergekever vrij hoog

“De vroege percelen die onder minitunnels hebben gezeten zijn maar drie keer tegen schimmels behandeld. De late percelen met Backlim hebben helemaal geen behandelingen gehad, want dat was niet nodig. Al met al scheelt dat mooi in middelengebruik.”

Eind juni was de druk van de aspergekever vrij hoog en toen zijn ook een paar behandelingen uitgevoerd om de kever onder de duim te krijgen. “Na die hete week was het echter al met de kever gedaan. Alle eitjes zijn toen verdroogd en er zijn geen nieuwe larven meer gekomen.”

Aspergevlieg neemt toe

Peeters ziet de aspergevlieg als een veel groter en toenemend probleem in de sector. “Als je om je heen in de gewassen kijkt, kun je aan de al afgestorven stengels goed zien wat de aspergevlieg heeft aangericht. Soms schrik je daar wel van.”

Volgend jaar gaan we geurpaaltjes psila protect testen

“Het probleem is dat we alleen nog een middel hebben waarmee je de vliegen echt moet raken. De uitdaging is dat dit middel het beste werkt bij lagere temperaturen (dus niet in de middaguren), terwijl de vlieg juist op de warmste momenten van de dag het actiefste is.”

“Volgend jaar gaan we op de percelen waar de druk van de aspergevlieg hoger is de geurpaaltjes psila protect testen. Die moeten zo erg naar knoflook stinken dat ze de vliegen weghouden uit het gewas. We hebben er zelf nog geen ervaring mee, maar het zou een mooie methode zijn.”

Hopen op vaccin

Peeters blikt nog even terug op de arbeidsproblematiek in het afgelopen seizoen. “Zeker in begin hadden we problemen om ons eigen personeel hier te krijgen. Het was onzeker, wie komt er wel, wie komt er niet? We moesten terugvallen op andere dan onze eigen wervingskanalen en dat was uitdagend.”

We hebben zelf voor personeel vluchten geregeld

“Veel van de werknemers hadden immers niet of nauwelijks ervaring in de vollegrond. Aspergesteken is toch heel ander werk dan bijvoorbeeld werken in de logistiek, glastuinbouw of horeca. Gaandeweg het seizoen hebben we gelukkig een belangrijk deel van het eigen personeel naar ons bedrijf weten te halen. Onder andere door zelf vluchten te regelen.”

“Ik hoop overigens niet dat we volgend jaar nog steeds met corona te kampen hebben, maar zeker weten doen we dat nog steeds niet. Hopelijk is er ruim voor die tijd in ieder geval een vaccin, maar ik moet het allemaal nog zien.”

Auteur Stan Verstegen

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Bert Peeters

Bert Peeters vormt met Peter Geraets het teeltteam van Teboza. Teboza teelt en vermarkt asperges en kweekt aspergeplanten op

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin