Groenten & Fruit Actueel
||
Premium

‘Je schrikt van hoe droog de ondergrond is’

"De loofontwikkeling van de asperge is goed, maar daarvoor moeten we wel dag en nacht beregenen", stelt Jan van Gerven half augustus vast.

“De loofontwikkeling van de asperge is goed, maar daarvoor moeten we wel dag en nacht beregenen”, stelt Jan van Gerven half augustus vast.

“Wij kunnen alle percelen beregenen, maar de percelen waar dat niet kan, staan er slecht voor.” De capaciteit is 3 hectare per dag. Dat betekent bij de 20 hectare die Van Gerven heeft dat hij een week nodig heeft om alles te beregenen. “Bij temperaturen van 30 graden schiet je dan nog tekort. Dat zie je terug in behoorlijk wat topsterfte in de jonge aanplant waar we net te laat waren. Dat is jammer, maar je kunt nou eenmaal niet overal tegelijk zijn.” De jonge aanplant werd inmiddels vijf keer beregend; de productiepercelen twee of drie keer. “Twee weken geleden hadden we al het materiaal al opgeborgen, maar nu hebben we het weer voor de dag moeten halen. We hebben kuilen gegraven en dan schrik je echt hoe droog de ondergrond nog is ondanks dat vele beregenen.” De Brabander hoopt op een aanvulling van nature, maar vreest dat er onder de huidige omstandigheden dan wel eens in één keer heel veel water naar beneden kan komen.

Mis geen enkel topverhaal van Groenten & Fruit

Dit Premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees.

Lees alle premium artikelen met eindeloze toegang

Speel beter in op jouw markt met actuele prijzen

Loop voorop in de sector met diepgaande inzichten

Beleef journalistiek van topniveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Jeroen Verheul

Jeroen Verheul

Ton van der Scheer

Ton van der Scheer

Stan Verstegen

Stan Verstegen

Peter Visser

Peter Visser

Abonneer vanaf €20 per maand

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers