“De loofontwikkeling van de asperge is goed, maar daarvoor moeten we wel dag en nacht beregenen”, stelt Jan van Gerven half augustus vast.
“Wij kunnen alle percelen beregenen, maar de percelen waar dat niet kan, staan er slecht voor.” De capaciteit is 3 hectare per dag. Dat betekent bij de 20 hectare die Van Gerven heeft dat hij een week nodig heeft om alles te beregenen. “Bij temperaturen van 30 graden schiet je dan nog tekort. Dat zie je terug in behoorlijk wat topsterfte in de jonge aanplant waar we net te laat waren. Dat is jammer, maar je kunt nou eenmaal niet overal tegelijk zijn.” De jonge aanplant werd inmiddels vijf keer beregend; de productiepercelen twee of drie keer. “Twee weken geleden hadden we al het materiaal al opgeborgen, maar nu hebben we het weer voor de dag moeten halen. We hebben kuilen gegraven en dan schrik je echt hoe droog de ondergrond nog is ondanks dat vele beregenen.” De Brabander hoopt op een aanvulling van nature, maar vreest dat er onder de huidige omstandigheden dan wel eens in één keer heel veel water naar beneden kan komen.