Doorgaan naar artikel

‘Je moet capillaire werking van de grond intact houden’

“Droogte is hier amper een probleem”, aldus Matthé Bottenberg in IJsselmuiden (Overijssel). De bladgewassenteler vertelde dat in zijn vorige bijdrage aan deze rubriek, op 25 mei.

Op dinsdag 19 juli – op voorlopig de heetste dag van 2022 en na weken met weinig of geen neerslag – is dat nog steeds zo. De grond rond IJsselmuiden is bijzonder, met een zeer hoog gehalte organische stof. “Normaal beregenen we een keer in de week na het planten van onze bladgewassen, nu doen we dat twee keer. Ja, het is droog, en je ziet hier en daar ook wel scheuren in de bodem. Maar het vocht uit de ondergrond trekt ook altijd zo makkelijk naar boven.

Direct in de vochtige ondergrond

Als de wortels eenmaal uit de kluit zijn gegroeid, hebben ze direct aansluiting met de vochtige ondergrond.” Omdat het grondwater gemiddeld slechts zo’n 70 centimeter diep zit, is het gewicht van de trekkers en machines wel iets om in de gaten te houden. “We werken in principe altijd met licht materieel. Onder de huidige condities zou je met zwaardere machines ook nog wel uit de voeten kunnen, maar je hebt ook andere omstandigheden, die maken dat er minder draagkracht is.

Doorpakken met bestrijding

Bottenberg teelt lollo bionda, lollo rossa en bindsla. “Van planten tot oogst zitten we nu op zo’n vijfeneenhalve week. Het groeit nu enorm hard, normaal reken je op ruim 6 weken. Dan moet de temperatuur natuurlijk niet naar 40 graden gaan, dan gaat de rem er wel op.”

De insectendruk, valt mee, “Twee weken geleden, in week 27, staken rupsen wel even de kop op. Dat gaf niet veel schade, maar we moesten wel even doorpakken met de bestrijding. Nu zie je soms een enkel luisje, maar zeker niet als een paar weken terug. En af en toe tref je een viruskropje na aanprikken door luis. Dat schijnt op meer plekken voor te komen.” Onkruid is geen probleem. “Niet met dit weer. Je moet bij wijze van spreken een week beregenen om onkruid boven de grond te krijgen. Heel anders dan na regen, dan wemelt het na een paar dagen van het vuil. Dat is een groot verschil.”

Na andijvie volgt een bladgewas, of omgekeerd

Zo min mogelijk in roeren

Bottenberg teelt ook andijvie. Deze teelt volgt altijd na een ronde bladgewassen, of omgekeerd. Na een teelt volgt een oppervlakkige freesbewerking, dusdanig dat de grond zo min mogelijk wordt geroerd . Dan wordt bemest, en gewoeld tot zo’n 30 centimeter diepte. Voor het planten wordt nog een paar centimeter diep gefreesd. “Het gaat erom de capillaire werking zo goed mogelijk intact te houden; als we het redden laten we de grond minimaal 2 weken liggen, zodat de natuurlijke aansluiting zich kan herstellen.”

Auteur: Joost stallen

Bekijk meer

Share this

Matthe Bottenberg
Matthe Bottenberg

bladgewassenteler in IJsselmuiden (Overijssel)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin