Doorgaan naar artikel

‘Je merkt invloed van grond afdekken op vocht’

De laatste zetsels kwamen er goed aan bij Noorland Paprika in IJsselmuiden.

Ton Noorland: “Het is ongekend goed weer. Daardoor is de zetting er lekker aangekomen en groeit het gewoon goed uit. Als het donker zou zijn, zou het gewas daar veel meer moeite mee hebben. De grofheid en kwaliteit van de vruchten zijn nu ook gewoon goed.”

Puur naar de vruchtontwikkeling kijkend, verwacht hij nog 2 tot 3 weken te kunnen oogsten. “Als teler vind ik het een uitdaging om het vrucht dat er nog aan hangt eraf te krijgen. Maar het zal van de prijs afhangen of we die laatste week nog doorgaan. De laatste jaren willen de prijzen op het eind nog wel eens in elkaar zakken.”

Het oordeel over de stand van het gewas zelf, zo tegen het einde van de teelt, hangt er van af hoe Noorland er naar kijkt. “Als je er van onderaf tegenaan kijkt, dan valt het niet meer mee. Maar als je bovenin kijkt, dan staat de kop er nog steeds goed bij.”

Schermen

Bij de klimaatinstellingen wordt de nachttemperatuur op 18 graden Celsius gehouden. Overdag staat 21 graden ingesteld. Op zonnige middagen mag dat oplopen naar 24 of 26 graden. “De uurtjes dat het warm is, moet je benutten.”

Het schermdoek loopt dicht op grond van de buistemperatuur die erbij komt. “Als het kan en nodig is, schermen we. Met een gewas dat er over 5 weken uit gaat, hoef je nu geen rekening meer te houden.”

Verdamping

Vocht geeft nog geen problemen. “We zitten hier wel op veengrond. Maar vorig jaar hebben we de grond goed afgedekt. Daar merk je nu de invloed van op de vochtigheid.” De watergift is geminderd met de korter wordende dagen. “Maar je kunt niet zeggen: ik stop op een bepaald vast tijdstip. Als het puur donker weer zou zijn, dan lukt dat wel. Maar nu stimuleert de zon de verdamping daarvoor nog te veel.”

Rupsen in de gaten houden

Ziektes en plagen blijven onder controle. “Maar als ik terugkijk op dit jaar, dan is het voor volgend jaar wel echt een opdracht om rupsen nog beter in de gaten te houden. Het is maar net aan goed gegaan met de beheersing. Ik denk dat er komend jaar onder andere accent komt te liggen op het vroeg inzetten van Macrolophus en het bijvoeren daarvan.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Ton Noorland

paprikateler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin