Doorgaan naar artikel

‘Je kunt bloemkool niet tevoorschijn toveren’

Matijs Beers: “We hebben wel een contract, maar hoeven geen vaste hoeveelheden te leveren.” - Foto: Andrea van Schaik

Matijs Beers: “We hebben wel een contract, maar hoeven geen vaste hoeveelheden te leveren.” - Foto: Andrea van Schaik

In de eerste week van augustus heeft Matijs Beers in Marknesse het relatief rustig. “We zitten met de naweeën van de hitte in juni. De koolzetting is toen uitgesteld met als gevolg dat we nu een periode minder te snijden hebben.”

De laatste twee weken was het eigenlijk te rustig naar de zin van Beers. “Maar je kunt er niets aan veranderen. We hebben wel een contract, maar hoeven geen vaste hoeveelheden te leveren, dus dat probleem hebben we gelukkig niet, want je kunt ze natuurlijk niet tevoorschijn toveren.”

Geen aanvoerpiek

Terugblikkend op het eerste deel van het seizoen toont Beers zich tevreden. “Van echte drukte door een piek in de aanvoer is geen sprake geweest en de prijs was goed. Onze middenprijs zit rond de euro per kool, dat is mooi.”

Temperaturen van rond de 20 graden of net iets hoger en dat gekoppeld aan regen, is natuurlijk ideaal voor schimmels

Preventieve behandeling

De kwaliteit is begin augustus vrij goed, maar de weersvoorspellingen met nog veel neerslag in de komende 10 dagen, baart hem toch wel zorgen. “Vorige week hebben we preventief alles tegen schimmels behandeld en de velden nog een keer geschoffeld. Temperaturen van rond de 20 graden of net iets hoger en dat gekoppeld aan regen, is natuurlijk ideaal voor schimmels. Dan is een preventieve behandeling wel op zijn plaats.” Ook de laatste planting ging in de laatste week van juli de grond in. “Toen ging dat allemaal nog prima en het is goed dat we dat toen al gedaan hebben.”

Melige koolluis hardnekkig

De druk van insecten valt tot op heden mee, alleen melige koolluis is wat hardnekkig. “We gebruiken Benevia een paar weken na het planten en dat volstaat tot aan de oogst. Tegen melige koolluis hebben we wel een extra behandeling uit moeten voeren.”

Spreiding in de oogst

Beers oogst momenteel in de rassen Guideline, Ansari, Cleosil en Clarina. “Die doen het alle vier wel goed. Ik plant er vier voor een spreiding in de oogst, maar met de huidige hoeveelheden speelt dat helemaal niet.” Guideline, Cleosil en Clarina blijven de rassen toe aan het einde van het seizoen. “Als proef komt daar nog Electra bij. Dat ras hadden we vorig jaar op proef ter vervanging van Faraday, want dat ras is er niet meer. Het beviel goed, dus daar planten we dit jaar een paar hectare van. Electra is iets later dan Clarina.”

Auteur: Stan Verstegen

Beheer
WP Admin