Doorgaan naar artikel

‘Je hebt licht echt nodig’

Bij de Tuindershoek in IJsselmuiden groeit het gewas van de 7 en 8 december geplante gele paprika’s goed.

Paul Kaashoek: “Het weer is wel wat wisselvallig, maar dat hou je nu eenmaal rond deze tijd van het jaar.” Het vierde oksel heeft gebloeid en is nu aan het zetten. “Als hij daar tenminste voldoende ruimte voor krijgt, qua hoeveelheid zonlicht. Want je kunt wel een beetje bijsturen met de temperatuur en de watergift, maar dat licht heb je toch echt wel nodig.”

Qua gewaswerk wordt elke tien dagen een rondje getopt. “Waarbij het goed opletten is dat je het bloemetje of vruchtje niet raakt.”

In week 4 viel het toch tegen met de hoeveelheid licht. Met 17 graden voornacht gingen we toen te snel

Iets lagere temperatuur ingesteld

Kaashoek was niet van plan om lager dan 17 graden Celsius te gaan met de temperatuurinstellingen. Maar dat is nu toch naar 16,5 graden bijgesteld. “In week 4 viel het toch tegen met de hoeveelheid licht. Met 17 graden voornacht gingen we toen te snel.”

Met 20 graden Celsius overdag kan de etmaaltemperatuur uitkomen op 17,8 of 17,9 graden. “En op een prachtige dag is dan nog 0,5 tot 0,7 graad hoger. Want de zon is al zo krachtig dat het al 25 tot 26 graden in de kas wordt.”

Er wordt tot 800 ppm zuivere CO2 gedoseerd. Dat gebeurt tot nu toe allemaal nog in de vorm van zuivere CO2. “Met mooi weer eet hij wel wat op, maar het is toch nog heel weinig wat je erin duwt.”

Schermgebruik

Er wordt naar gestreefd om het dubbele scherm overdag te openen. Meestal loopt het eerste doek tussen 09:00 uur en 10:00 uur open, waarna het tweede doek bij mooi weer rond 11:00 uur volgt. Met donker weer is dat een uur later. Het scherm wordt vooral nog handmatig bediend. Al loopt het in de avond al wel via ingestelde invloeden dicht op buisvraag.

Voorzichtig met water geven

Water geven gebeurt nog steeds voorzichtig. Op een mooie dag kunnen dat twee beurten van 125 cc. zijn. “Maar met een slechte dag sla ik ook gerust een dag over. We zitten gemiddeld op een intering van 55%. Lager wil ik eigenlijk niet gaan.” De EC in de mat zit op 3,5. “We druppelen met 2,6 EC. Dat is niet echt heel hoog, maar het is genoeg. Je wilt de EC ook niet laten oplopen naar 4 of 4,5.”

Eerste luis waargenomen

Met plagen is het nog vrij rustig. Wel is het eerste plekje luis gevonden. “We zijn dus al wel Aphidoletus aan het uitzetten. Ik hoopt dat die aan gaat slaan.” Trips is nog niet gezien, maar er zijn al wel preventief zakjes opgehangen.

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Paul Kaashoek

paprikateler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin