Doorgaan naar artikel

Japanse fruitvlieg aangetroffen in Nederland

De voedselautoriteit NVWA heeft de gevreesde Drosophila suzukii (Japanse fruitvlieg) officieel aangetroffen. Dat blijkt uit een pestreport dat de NVWA over de officiële vondst heeft gemaakt.

De vlieg is in 8 van 12 geplaatste vallen aangetroffen in oktober. Het vliegje is niet geregistreerd als een quarantaineplaag, maar op de officiële internationale lijst met de aanduiding A2: Een erkende plaag in een gebied, maar niet breed verspreid en onder controle. Volgens het Nederlandse rapport zijn niet veel exemplaren aangetroffen, maar zijn geen fytosanitaire maatregelen genomen.

Anders dan de bekende algemeen voorkomende fruitvliegDrosophila melanogaster legt de Japanse fruitvlieg haar eitjes in nog te oogsten afrijpend zachtfruit als aardbeien, kersen, frambozen en bramen. Larven uit eieren vreten van binnenuit de vruchten aan waarna deze wegrotten aan het gewas.

In het onderzoek gebruikte de NVWA vallen met rode wijn en wasmiddel. De vallen waren opgehangen in tuinen van particulieren en in bossen. Het is niet duidelijk waar de fruitvlieg vandaan komt. Hij kan door natuurlijke verspreiding in Nederland zijn aangekomen, of in via transportkanalen.  In mei van dit jaar heeft de plantgezondheidscommissie van Europese Commissie besloten dat geen gezamenlijke maatregelen nodig zijn tegen de vlieg.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin