‘James Bond redt ons niet’

16-03 | Laatste update op 08-07 | |
Walraven
Klaas Walraven senior adviseur en manager Team Aardbeien bij Delphy
Acteur Daniel Craig als James Bond. - Foto: ANP/AFP
Acteur Daniel Craig als James Bond. - Foto: ANP/AFP

Wat de vijand van de wereld in de James Bond-films nooit gelukt is, lijkt de laatste jaren wel te slagen.

Een virus dat de hele wereld al twee jaar in de greep houdt en nu een Russische heerser die een oorlog start. Spectre zou er jaloers op zijn. In de film is er een held van het Engelse MI6, James Bond, die de wereld vaak alleen, soms met hulp van de Amerikanen, van de CIA, redt.

Doen waar we goed in zijn

Helaas kunnen wij hier niet op rekenen en hebben wij geen grip op deze geopolitieke bedreigingen. Wat er gaat gebeuren kan niemand voorspellen, rest ons alleen te zorgen dat wij en de telers doen waar we goed in zijn. Het telen van gezonde, heerlijke en voedende producten. Scherp zijn op onze uitgaven om de kosten te beheersen, doorrekenen wanneer de teelt wel of niet uit kan en wanneer mogelijk onderhandelen over de verkoopprijs. Gelukkig hoor ik ook dat veilingen zich inzetten voor een betere verkoopprijs nu de kosten sterk toenemen. En in vergelijk met vruchtgroenten kunnen aardbeien ook koud geteeld worden.

Blijven rekenen

Blijven rekenen is noodzakelijk, maar reken dan ook wel álles mee. Als voorbeeld: is substraat duurder geworden, goedkoper substraat is mogelijk en kan zelfs een voordeel opleveren van € 3.750 per hectare in de plantopkweek. Echter, als dit leidt tot 1% uitval bij de productie kost dat de plantenkweker niet meer dan € 480. Maar de teler schiet er € 5.250 mee in, uitgaande van 10 planten per vierkante meter, 1,5 kilo per plant, en € 3,50 per kilo).

Toch weer alleen verliezers en weer geen James Bond om het recht te breien.

Meer over


Beheer