‘Italiaanse-Mario-gevoel of Hollandse rendementstomaat?’

28-10-2017 | Laatste update op 12-09 | |
De Bakker
Roel De Bakker tomatenteler
Foto: Michel Zoeter
Foto: Michel Zoeter

De tijd van allerlei bezoeken aan onze tomatendemo-afdeling is weer voorbij. De Italiaanse tuinder Mario maakte de meeste indruk op me.

De samenwerking met onze zaadleverancier is intensiever geweest en er viel weer veel te leren van de internationale bezoeken van telers, voorlichters en retailers. Vaak is er een proeverij en komt de brix-meter te voorschijn om de smaakverschillen te onderbouwen.

Van alle bezoekers is de Italiaanse tuinder Mario me het meest bijgebleven. Hij pakte de trossen liefkozend met twee handen beet en liet de reuk van de groene delen met de ogen dicht binnenkomen. Vervolgens maakte ik met gepassioneerde Mario een rondje door de kas, waarna we een kop koffie dronken. Helaas kon ik hem alleen maar een snelle vriesdroog koffie aanbieden; onze klik was even wat minder. Gelukkig had hij in onze authentieke, gemoedelijke kantine oog voor ieder detail. Dat sterkte mijn overtuiging dat ik al te lang nepkoffie heb gedronken. Inmiddels staat in onze kantine een automaat met versgemalen koffie. Dat puntje staat ook weer op de i. Mario’s bezoek bevestigt dat het vooral om de smaak en beleving van je product gaat!

‘Gepassioneerde Italiaanse teler Mario laat me inzien dat het om smaak en beleving van je product gaat’

Met de zaaidatum in het verschiet stijgt de spanning altijd. In overleg met de vereniging en ook rationeel is bekeken waar komend seizoen het meeste rendement in zit. Ook de geldschieters zijn meer gebaat bij rendement dan beleving. De keuze voor een ras is helaas meer gebaseerd op rendement dan op het Italiaanse-Mario-gevoel!

‘Rassenkeuze ís helaas niet gebaseerd op Italiaanse-Mario-gevoel, maar op rendement’

Terugkijkend op alle bezoeken zijn er maar weinig buitenlanders (ze beuren overigens meestal een veel betere middenprijs) die voor de Hollandse rendementstomaat gaan! Helaas kunnen we in Nederland elkaar nog niet vinden en zullen we Italiaanse Mario gewoon weer gaan beleveren met onze stevige, grove, goed houdbare rendementstomaat! R.I.M. (Rest in Merlic).

Wie de discussie wil aangaan en extra uitleg wil over de rendementstomaat kan een heerlijk, vers gezet ‘bakkie’ komen doen! Want aan de smaak van de koffie zal het komend seizoen niet liggen! Aanvragen kunt u doen via een reactie op mijn blog.

Meer over


Beheer