Doorgaan naar artikel

Israëlische uitvinders van smaaktomaat veredelen nieuwe rassen

De Israëlische uitvinders van de smaaktomaat komen met nieuwe, zoete tomatenrassen.

Teardrop-tomaatje.
Teardrop-tomaatje.

Al in 1986 deed Israëls nationale onderzoeksinstituut voor de land- en tuinbouw het Volcani Center onderzoek naar beter smakende tomaten. In die tijd werden  in Nederland maar drie soorten tomaten verkocht: losse ronde, vleestomaten en cherrytomaatjes. Geen van drieën per se veredeld op smaak, maar meer op economisch rendement. Dat blijkt ook wel uit de naam van het legendarische ras Moneymaker. De Westlandse veredelaar Bruinsma introduceerde dat ras al in de jaren 50 en het wordt dertig jaar later nog steeds veel geteeld.

Lees in het digitale Groenten & Fruit Magazine van deze week op pagina 28 een breed overzicht van rassen voor de onbelichte tomatenteelt

Meer fructose, minder glucose

De Israëlische onderzoekers die toen dat onderzoek leidden, Ari Schaffer en Moshe Bar, hebben bijna 40 jaar later hun samenwerking nieuw leven in geblazen bij de Israëlische veredelaar BreedX. Voor zoetere tomaten hebben ze de balans tussen fructose en glucose laten doorslaan naar het zoeter smakende fructose. Daar hebben de onderzoekers twee genen voor in het vizier weten te krijgen, zo meldt het bedrijf.

Peanut shell-tomaat.
Peanut shell-tomaat.

Zoete tomaatjes getest

De onderzoekers van BreedX hebben een aantal soorten nu veredeld met daarin drie tot vier keer zoveel fructose. Daarnaast hebben ze ook sucrose accumulatie weten te activeren in de nieuwe soorten. Met een brix tussen 9 en 10 doen de kleine teardrop-tomaatjes (9-12 gram), de egg-plum tomaatjes (12 tot 15 gram) en de langwerpige peanut shell tomaten (15-20 gram) nu in Europa, Noord-Amerika, Japan en Zuid-Afrika onderworpen aan consumententests.

Volgens chief technical officer Moshe Bar zijn de soorten van BreedX goed geschikt voor de onbelichte zomerteelt in Nederlandse kassen. Met een belichte winterteelt hebben de Israëlische veredelaars geen ervaring. Bar vermoedt dat de soorten voor die teelt minder geschikt zijn.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin