Israëlisch geld voor Nederlandse tuinbouwtechniek

02-02-2015 | Laatste update op 03-10 | |
Israëlisch geld voor Nederlandse tuinbouwtechniek

Investeringsfonds GreenSoil Investments wil in Nederlandse agrarische innovaties investeren.

Naast Greensoil was Anterra Capital al actief op de Nederlandse markt.  Het nieuwe Israëlische fonds opende een kantoor in Amsterdam en wordt gerund door Nederlander Gideon Soesman. Het investeringsfonds heeft een omvang van zo’n € 50 miljoen euro voor Europese voedsel- en agrotechbedrijven. Naar verwachting de helft van dat geld zal de komende vijf jaar worden geïnvesteerd in Nederlandse bedrijven, schrijft het Financieele Dagblad.

Het fonds ziet Nederland als belangrijke kraamkamer voor agrotechnologie en kiest daarom voor vestiging in Nederland.  Het fonds bezocht al vier bedrijven in Nederland, maar niet duidelijk is in welke sectoren. Soesman was voorheen werkzaam bij Philips.

Bij de keuze in welk bedrijf wordt geïnvesteerd, gaat GreenSoil niet over één nacht ijs. Voor het eerste investeringsfonds zijn 350 bedrijven bekeken en uiteindelijk is in vijf bedrijven geïnvesteerd. Een voorbeeld is Rootility, een Israëlisch bedrijf dat sterkere wortels ontwikkelt en aan planten ‘plakt’, waardoor de oogst bijna verdubbelt.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer