Doorgaan naar artikel

‘Invulling personeel vergt andere aanvliegroute’

Wanneer we Maaike Hop uit Wagenberg op 5 december spreken, wordt op het Brabantse bedrijf nog volop Krypton geoogst. “Normaal gesproken zijn we begin december wel klaar met deze herfstprei, nu moeten we nog zeker doortrekken tot kerst”, zegt de preiteler. “En dat betekent dat we daarna ook pas kunnen beginnen aan de winterrassen, Oslo en Pluston.”

Dat de oogst van Krypton uitloopt, is volgens Hop met name het gevolg van ‘personeelsissues’. “We hebben eigenlijk nét te weinig mensen. Zeker toen we de afgelopen periode ook nog andijvie moesten snijden. Dat ging vóór op de prei, aangezien de andijvie niet kan blijven staan. Het probleem is met name dat medewerkers – we werken vooral met Portugezen, Spanjaarden en Italianen – het tegenwoordig snel beu zijn. Dan vertrekken ze ineens en moet je een andere oplossing zoeken. Dat kost minimaal een tot twee weken.”

Nattigheid

Teelttechnisch loopt het allemaal naar behoren, geeft Hop aan. Het stuksgewicht van de Krypton komt uit op 300 tot 350 gram; dat is volgens haar ‘gemiddeld’. “Ook de kwaliteit is in principe goed. De prei is wel wat rijper, maar er is nog steeds sprake van een mooi gewas. De nattigheid heeft geen negatieve invloed op de kwaliteit. Dat komt vooral omdat wij niet vlakvelds telen, maar op ruggen. Hierdoor staat er geen water tussen de prei.”

Door de nattigheid is het rooien soms wel een uitdaging. “Vorige week konden we een dag niet het veld op, door de vele regen”, zegt Hop op 5 december. “Hierdoor konden we onze leveringsafspraak richting de snijderij niet nakomen. De dag erna konden we gelukkig wel weer aan de gang, op een ander perceel. Maar hoewel het meestal lukt om rooien, is het enorm nat en rijden we de bodem helemaal kapot. Ofwel: we kunnen oogsten, maar daar is ook alles mee gezegd.”

Bladvlekkenziekten

Door de overvloed aan regen liggen bladvlekkenziekten op de loer. Om deze te voorkomen, zet Hop iedere twee weken een fungicide in. “We wisselen wat dit betreft zoveel mogelijk af. Op die manier lukt het redelijk om bladvlekkenziekten onder controle te houden; er is geen sprake van schrikbarende aantastingen.”

Meer rust

Al met al is personeel de grootste uitdaging voor Hop, iets wat ze enkele maanden geleden ook al aangaf. “De personeelsinvulling vergt volgend jaar wellicht een andere aanvliegroute. Nu proberen we medewerkers te strikken voor een heel seizoen, maar vaak haken ze dan na een paar maanden af. Misschien is het beter om hier op voorhand op te acteren en te werven voor maar drie of vier maanden, om daarna te switchen naar een andere groep. Dat geeft mogelijk meer rust.”

Auteur: Ank van Lier

Bekijk meer

Share this

Maaike Hop
Maaike Hop

Preiteler in Wagenberg (N-Br.)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin