Doorgaan naar artikel

Invullen arbeidspieken nog geen probleem

De beschikbaarheid van seizoenarbeiders voor de oogstpieken van de komende maanden lijkt goed. ‘De meeste internationale medewerkers komen weer terug’, aldus aspergetelers en LTO Arbeidskracht.

“We hebben een grote groep medewerkers die jaarlijks terugkomt”, zegt Rik Kursten van aspergebedrijf Teboza in Helden. “Het werven doen we zelf en we leiden de mensen ook zelf op. Wij zien dat medewerkers met ervaring, die het asperge steken goed in de vingers hebben, graag terugkomen, bovendien nemen ze vaak ook weer goede nieuwe mensen mee.”

Bij Teboza gaat het om meer dan 300 medewerkers. Op een iets kleinere schaal, van maximaal 12 internationale medewerkers tijdens de piek, heeft Hannie van Empel van Empel Asperges in het Brabantse Haaren echter precies dezelfde ervaring. “De vaste club mensen komt dit jaar allemaal weer. Dus geen zorgen voor het komend seizoen. En dat is eigenlijk al jaren zo.”

Zeker geen schreeuwend tekort

Ook bij andere telers én bij LTO Arbeidskracht staan de seinen niet op rood. “Nee hoor, zeker geen schreeuwend tekort”, zegt manager Melissa van der Kam. “Werkgevers investeren meer in het boeien en binden van ook hun internationale medewerkers.” De meerderheid daarvan komt nog steeds uit Polen, met Slowakije als opvallend land in opkomst, aldus Van der Kam.

Zorgen over negatieve publiciteit

Wel zijn er voor de langere termijn wat zorgen over de negatieve publiciteit die met name sinds de verkiezingen is opgekomen over arbeidsmigratie. Dat doet de aantrekkelijkheid van Nederland voor seizoenarbeiders van over de grens geen goed. Iets dergelijks kwam twee weken geleden naar voren in een onderzoek van de Rotterdamse Intelligence Group.

Hoogste minimumloon na Luxemburg

Daar staat echter tegenover dat het minimumloon in Nederland zowel in 2023 als ook per 1 januari 2024 aanmerkelijk is gestegen. Twee jaar geleden was het nog € 10,48 en nu is dat € 13,27 per uur. Daarmee heeft Nederland Duitsland van plek 2 verdrongen, als duurste van Europa na Luxemburg. In Duitsland ligt het minimumloon op € 12,41, in België op € 11,87 per uur. Bijna twee keer zoveel als de minimumlonen in Zuid- en Oost Europa (Slowakije € 6,96, Spanje € 6,55).

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin