Groenten & Fruit Actueel
||

Investeerders in de tuinbouw, goed of slecht idee?

Vragen of private equity een vloek of een zegen is, is wat mij betreft net zoiets als vragen of schaalvergroting of robotisering goede ideeën zijn.
Schaalgrootte of automatisering zouden geen doel op zich moeten zijn, maar middelen om andere belangrijke zaken voor elkaar te krijgen. Foto: Roel Dijkstra

Schaalgrootte of automatisering zouden geen doel op zich moeten zijn, maar middelen om andere belangrijke zaken voor elkaar te krijgen. Foto: Roel Dijkstra

Steeds vaker krijg ik de vraag of de toename van private equity in de tuinbouw wel zo’n goed idee is.

Mijn eerste reactie is dan ‘geen idee’. Dat hangt er vanaf. Ligt eraan. Voor de sector of het individuele bedrijf? Om maar met een paar hele saaie oneliners te reageren.  

Vragen of private equity een vloek of een zegen is, is wat mij betreft net zoiets als vragen of schaalvergroting of robotisering goede ideeën zijn. Dat ligt er ook maar aan. Schaalgrootte of automatisering zouden geen doel op zich moeten zijn, maar middelen om andere belangrijke zaken voor elkaar te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan schaalvergroting om jaarrond grote klanten te kunnen bedienen of voldoende groot te zijn om duurzaamheidsmaatregelen te kunnen doorvoeren. Of denk aan automatisering om arbeidsknelpunten op te lossen of kosten te besparen om het voortbestaan van een bedrijf te redden.  

Een reden om buiten te familie te kijken

Redenen om externe investeerders aan te trekken kunnen ook verschillen. Soms willen bedrijven graag groeien, maar kunnen ze dit niet financieren met bankleningen. Dan kan de inbreng van vermogen door investeerders in ruil voor een deel van het eigendom een oplossing zijn. Soms wil een verkopende partij het bedrijf simpelweg aan de hoogste bieder verkopen (‘cashen’) en dat kan dan toevallig een investeerder zijn Ook kan de ambitie om verdere (internationale) overnames te vergemakkelijken een reden zijn om eens buiten de familie te kijken of willen de erfgenamen/opvolgers liever vermogen steken in andere zaken dan in de tuinbouw.

Kortom, geen idee dus of private equity wel of niet goed is

Verder is de ene investeerder de andere niet. Net zoals het ene familiebedrijf het andere niet is. Er zijn grote buitenlandse partijen die hun bedrijven na 5-7 jaar met winst willen door verkopen, er zijn partijen met een langere horizon die meerdere tuinbouwdeelnemingen hebben, ex-tuinders die graag bij de sector betrokken willen blijven als investeerder enzovoort. Sommige investeerders zijn intensief bij de bedrijfsvoering van hun deelnemingen betrokken, anderen bewust juist niet. Sommigen willen een meerderheid in een bedrijf, anderen juist niet.

Kortom, geen idee dus of private equity wel of niet goed is voor de tuinbouwsector of uw bedrijf. Maar wellicht iets om verder te onderzoeken voor uw eigen bedrijf, mocht de situatie zich voordoen.

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers