Doorgaan naar artikel

Invallen bij Duitse telers wegens ontduiken premies

Foto: Groenten&Fruit

Foto: Groenten&Fruit

Het Duitse SWR spreek van een razzia aan het begin van het oogstseizoen. Vanwege de verdenking van het ontduiken van het betalen van sociale premies zijn invallen gedaan bij zes bedrijven in de Pfalz. Het gaat om vijftien verdachte situaties.

De ‘Staatsanwaltschaft Kaiserslautern’ verdenkt telers van de inzet van illegale oogstmedewerkers. Daarnaast zouden de zes bedrijven in de Zuid-Duitse Pfalz niet het wettelijk geldende minimumloon hebben uitbetaald.

Premie ontdoken

De zes verdachte bedrijven zouden meerdere seizoenwerkers als ‘geringfügig Beschäftigte’ hebben aangemeld, zodat ze geen sociale premies hoeven te betalen. In werkelijkheid zou het echter om volledige arbeidskrachten gaan die wel verzekeringsplichtig zijn. Op deze manier zouden ze het betalen van de verplichte sociale verzekeringspremies hebben ontdoken. Daarnaast zou volgens de website van Spargel & Erdbeer Profi niet altijd het verplichte wettelijk geldende minimumloon zijn uitbetaald.

Getuigen verhoord

Er waren vijftien verdachte situaties rond de inzet van arbeidskrachten. Om bewijsmateriaal te vergaren werden 26 locaties, zoals woningen, bedrijfs- en productieruimten doorzocht. In totaal waren zo’n vijfhonderd medewerkers van de Duitse Douane het Openbaar Ministerie bij de actie betrokken. Er werden administraties en databestanden in beslag genomen. Ook zijn seizoenarbeiders als getuigen verhoord.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin