Inval inspectie bij aspergeteler na tip gemeente

14-06-2019 | Laatste update op 03-08 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Bij een aspergekweker in De Peel in Noord-Brabant heeft de Inspectie SZW vorige week overtredingen geconstateerd in zijn beleid voor beloningen en arbeidstijden.

De controle door Inspecties SZW, gemeenteambtenaren en politie vond 4 juni plaats na een tip van de gemeente. In het toezicht op huisvesting ontstond het vermoeden bij de gemeente dat de regels voor beloning en arbeidstijdenwet werden overtreden. Dat is ook geconstateerd door de Inspectie SZW. De teler kan boetes verwachten en mag middels een dwangsom de huisvesting niet meer gebruiken.

Het betalen per kilo wordt gezien als stukloon en is volgens de inspectie verboden

Geen uitbuiting

De Inspectie SZW meldt erbij dat het niet om uitbuiting gaat. Volgens een woordvoerder is niet aangetoond dat het om dwang ging.

De Inspectie stelt dat de teler een stukvergoeding van 55 cent per kilo geoogste asperges betaalde. Het betalen per kilo wordt gezien als stukloon en is volgens de inspectie verboden. De ondernemer kan boetes verwachten voor onder meer het overtreden van de regels voor minimumloon en arbeidstijden. De werknemers hebben evenmin een arbeidsovereenkomst of zorgverzekering.

Geen urenregistratie

Arbeidsuren worden ondanks een wettelijke verplichting niet bijgehouden. Een van de werknemers heeft medische klachten, maar kreeg geen hulp. Hij is ondanks de klachten blijven doorwerken, aldus de Inspectie SZW.

De werknemers zouden 12 uur werken per dag en 7 dagen per week en slapen in caravans zonder stroom of kookgelegenheid en met beperkte wasruimte, aldus de inspectie.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer